Solgrillen: årets grillnyhet. Foto: Mathilde Sundet Ruud

— Solgrillen er noe helt nytt, den er miljøvennlig og den kan bli 300 grader varm, forteller entreprenør fra NTNU, Jonas Helland.

Solgrillen ser ikke ut som en vanlig grill, men fungerer som en.

— Jeg griller absolutt alt på solgrillen, forteller Helland og mener den er revolusjonerende.

- Hva om det ikke er sol?

— Dette er et sesongbasert produkt. Vi har ikke store ambisjoner om å ha rekordsalg i for eksempel Bergen. Til neste år vil vi utvikle grillen ved å tilføre et varmebatteri. Da kan man også grille hvis det ikke er sol.

— Solgrillen koster 4900, er ikke det litt dyrt?

— Du kan få en god gassgrill fra omtrent samme pris, men da får du ikke en miljøvennlig grill. Det som er unikt med solgrillen er at den samler 90 prosent av alle solstrålene, og derfor kan den bli varm opptil seks ganger så raskt som en vanlig kullgrill, sier Helland.

— Er etterspørselen stor?

— Vi har fått mange gode tilbakemeldinger på solgrillen. Folk synes det er spennende at vi fokuserer på miljøet og samtidig har klart å lage et kult design.

- Hvordan har tilbakemeldingene vært?

— Folk digger solgrillen. Noen ganger er folk først litt skeptiske, men når de kommer nærmere for å se skifter de fort mening, sier Helland.

Jonas Helland kom på ideen sammen med andre studenter ved NTNU. De har mottatt gode tilbakemeldinger fra næringslivet, og de mottok årets fornybare energipris av Innovasjon Norge.

— Selve ideen fikk vi etter et besøk hos nomader i Tibet. Nomadene fyrer med ved innendørs, og derfor levde de under dårlige forhold. Vi ønsket å utvikle en miljøvennlig grill som utnyttet varmen fra solen, sier Helland.