Bergsmark har rett på ett punkt. Energiøkonomisering og energisparing er oftest både mer miljøvennlig og mer kostnadseffektivt enn å produsere fornybar energi. Men det er all grunn til å se nærmere på hans nedvurdering av solceller som kilde til fornybar energi.

Rapport fra 2013

Bergsmark viser til en rapport som ENOVA bestilte fra Multiconsult. Rapporten er fra 2013, og kostnadsanslagene er høye og usikre fordi vi har svært lav omsetning og svært lite installasjonserfaring her i landet. Dessuten går den teknologiske utviklingen og kostnadsreduksjonen uvanlig raskt på dette området. Vi får et bedre datagrunnlag om vi går til Danmark, som har fått et betydelig antall solcelleanlegg de siste årene.

Den danske Energistyrelsen skriver følgende på sine nettsider datert mars i år: Energistyrelsen har opdateret kapitlet om solceller i teknologikataloget. Opdateringen viser en stor reduktion i omkostningerne til solcelleanlæg. De har kommet fram til at produksjonskostnadene for små, middels og store anlegg er henholdsvis 82 øre, 74 øre og 57 øre. Dette er dansk valuta, så vi må legge på 20 prosent. Energistyrelsen regner med en ytterligere reduksjon på over 40 prosent fram mot 2030. ## Skeptiske

Bergsmark refererer til en økonom i Statnet som mener at solceller har lite for seg i Norge. Det er ikke uventet at nettoperatører er skeptiske til solenergi. De er vant til et system med få produsenter og mange forbrukere. Blir det vanlig med solceller på bygg, må de tenke helt nytt og bygge ut et nett med mange aktører både på produsentsiden og forbrukersiden.

Solceller kan også ha en miljømessig fordel framfor vindenergi som er en annen aktuell kilde til fornybar energi her i landet. Vindparker møter ofte motstand fordi de kan komme i konflikt med andre miljøhensyn som naturmangfold og uberørt natur. Små og mellomstore solcelleanlegg skaper mindre konflikter av denne typen.

Relevant argument

Behovet for å utvikle nye grønne arbeidsplasser i energisektoren er også et relevant argument i denne diskusjonen. Agder har allerede mange arbeidsplasser innen produksjon av solcellesilisium. Men solceller er bare ett av mange nye elementer i framtidas energisystem. Parallelt med nye energikilder vil vi få intelligente energisystemer med ulike former for IKT-systemer og automatisk optimalisering. Her bør både næringslivet, politikere og Universitetet i Agder være offensive og se muligheter. Alternativet kan bli stagnasjon og manglende evne til å ta posisjoner i den nye energisektoren som vi ser konturene av. SV tar kampen for solenergi og grønn omstilling på Sørlandet.