For venstresiden er dette symboltunge tiltak av stor betydning som velgeragn, men med påviselig neglisjerbar virkning for klimaet.

Først iler jeg til med å understreke at solstrøm i dag er lønnsomt i en del land, uten subsidier. Solstrøm har et meget høyt potensial for eksempel der hvor infrastruktur, forbruk og balansekraft er tilpasset hverandre. Og det vil helt sikkert bli gjort teknologiske fremskritt, for eksempel dobling eller til og med tripling av virkningsgraden, men disse må vi foreløpig vente på. Noen vesentlig del av verdens energibehov vil solstrøm neppe dekke de neste 20 år.

Kostnadsstudie

Men spørsmålet om solstrøm i Norge i dag kan besvares svært enkelt. For Enova har gjort en kostnadsstudie, «Solkraft i Norge 2013». Studien angir som gjennomsnittskostnader per kWh for eneboliger, næringsbygg og kommersielle solparker, hhv 2,6 NOK/kWh, 2,2 NOK/kWh og 1,5 NOK/kWh. Disse tallene står seg godt også i 2015. Om vi regner 1 NOK/kWh for nettleie og strømpris, ser man at et solstrømanlegg i de fleste sammenhenger med meget klar margin er ulønnsomt i Norge i dag. I lange perioder vil også kostnadene være langt lavere enn 1 krone, og blir det enda mindre lønnsomt. Tallrike studentrapporter veiledet av UiAs fagfolk, viser alle utvetydig at solstrøm ikke er lønnsomt i Norge i dag.

I tidsskriftet «energiteknikk» nr 7, 2014 uttaler sjeføkonom Jan Bråthen i Statnett.

Ingen systemfordeler

«Solkraft har ingen spesielle systemfordeler i Norge og vi har mange gode alternativer. Solkraft er fortsatt mye dyrere enn andre løsninger. Tiltak for å fremme solkraft spesielt kan derfor gi betydelige ekstrakostnader». Bråthen fremholder også at solkraften særlig blir produsert i sommerhalvåret, da vi har minst bruk for ny kraft. Da er forbruket lavest og tilsiget til vannkraftsystemet størst.

Bråthen sier også «Hvis folk selv vil finansiere utbygging er det helt fint. Vårt poeng er at det i Norge ikke er noen grunn til å gi solpaneler mer direkte eller indirekte støtte enn andre løsninger. Norge er i en annen situasjon enn mange andre land. Hvis vi ønsker solkraft ut fra et miljøsynspunkt, bør vi heller gi økonomisk støtte til prosjekter i andre land hvor solforholdene er bedre. Der har de som oftest ikke vannkraft som et alternativ og investeringskostnadene er også ofte lavere».

Solstrøm ikke lønnsomt

Den entydige konklusjon er at solstrøm ikke er lønnsomt i Norge i dag. Skal derimot solstrøm bli lønnsomt, må vi få solpanelene langt rimeligere, strømprisene må øke, og timeprisen for elektrikere og snekkere må ned på tysk eller italiensk nivå.

En rekke miljøaktivister promoterer solstrøm også i Norge, og argumenterer for at dette bør subsidieres. Men hver enkelt må vurdere om dette er fornuftig. Alt taler for det motsatte. Subsidier vil øke strømprisen for folk flest og systemmessig er det ikke noen fordel å få mange private solcelleanlegg i Norge. Det er langt mer fordelaktig med god isolasjon og bruk av varmepumper.