KRISTIANSAND: Politikere, forskere og fagmiljøer snakker varmt om solenergi, og diskuterer mulighetene for en ny klyngedannelse i landsdelen. De mener Sørlandet har alle forutsetninger for å kunne bli Norges solcellekyst.

— Dette er ekstremt miljøvennlig energi, og vi har allerede mye kompetanse på området her i regionen. Vi har også lange industritradisjoner i landsdelen, sier påtroppende stortingsrepresentant Norunn Tveiten Benestad (H).

Hun mener alt ligger til rette for en ny klyngedannelse i regionen.

— Dette er fremtidens energikilde, og mange miljøer jobber med dette i landsdelen. Vi kan få nye bein å stå på dersom vi som region klarer å løfte dette. Det må satses betydelig på fornybar energi fremover, sier Benestad.

Vil være i forkant

Seniorforsker Anne Gerd Imenes i Teknova sier at nye krav fra EU mer enn antyder at teknologien vil vokse i årene som kommer.

— Vi vil gripe muligheten, og være i forkant av utviklingen. Det må tilrettelegges for FoU og kompetanseheving. Og det trengs ikke minst noen som kan levere systemløsninger, sier Imenes.

Hun mener Agder med sin geografiske beliggenhet har alle muligheter til å bli en foregangsregion.

— La oss ta i bruk solenergien her, og høste erfaringer. I landsdelen har vi også mange prosjekter på gang hvor solcelleteknologi kan implementeres, sier Imenes.

Global suksess

Fabrikksjef Geir Ausland ved Elkem Solar tror det er mulig å etablere en solenergiklynge på Sørlandet.

— I internasjonal målestokk er vi ikke store, men klyngetanken er absolutt interessant. Det vil være naturlig å etablere et miljø her, hvor vi har kompetanse og ideell beliggenhet. Solinnstrålingen er høyest i landet hos oss, sier Ausland.

Senest fredag var han i et møte med representanter fra Agder Energi og UiA, hvor mulighetene innen solcelleteknologi i landsdelen ble diskutert.

— Vi snakket blant annet om incentiver for å installere solceller. Norge er faktisk et av ytterst få land som ikke har støtteordninger for dette på private boliger, men vi mener det kan være et potensial på Sørlandet, sier Ausland.

Rask utvikling

Ifølge ham ligger Norge langt etter i den globale kommersialiseringen av solcelleteknologi, noe som henger sammen med naturgitte ressurser.

— Vi har gode alternativer her i landet. Det er den største forskjellen på Norge og andre land, for ellers har vi nokså like værforhold som for eksempel i Danmark og Tyskland, sier han.

Elkem Solar-sjefen tror likevel at utviklingen innen solenergi vil gå så fort at dette snart kan være lønnsomt også her i landet.

— Konkurransekraften på solceller er kraftig forbedret på kort tid, og bildet har endret seg mye raskere enn vi hadde trodd. Det kan absolutt bli interessant i årene fremover, men det vil jo også avhenge av kraftprisen, sier Ausland.

Han legger til at solcelleteknologi på bare fem-seks år har blitt den raskest voksende fornybare energikilden i verden.

— Per i dag er solenergi en av få løsninger som allerede fra nå kan påvirke Co2-balansen, sier Ausland.

Etterlyser rammebetingelser

Bedre rammebetingelser er en forutsetning for å lykkes med solenergi i stor skala, mener Hans Otto Lund (H).

— Enova bidrar med midler til mange energisparende tiltak, men ikke solstrøm. De mener at solceller er for dyrt. Vi mener at de opererer med gamle tall og er konservative i sine prisestimater. I dag er det bare Norge og New Zealand som ikke har støtteordninger for solcelleteknologi, sier Lund.

Da slike ordninger ble innført for danske privathusholdninger i 2012, steg antall hus som hentet energi med solcelleteknologi fra 3000 til 43.000. — Dette viser hva som kan oppnås når rammebetingelsene er til stede. Skal vi ta målene med fornybar energi på alvor, er vi nødt til å inkludere solcelleteknologi. Men vi trenger støtte fra Enova, som i realiteten er den korrekte aktøren som skal bidra med det, sier seniorforsker Anne Gerd Imenes i Teknova.

Ny Enova-rapport i sluttfasen

I en rapport fra 2011 konkluderer Enova med at solcelleteknologi foreløpig ikke er lønnsomt, og tilbyr ikke støtteordninger der formålet er å ta i bruk solpaneler med tanke på strømproduksjon.

— Vi gir støtte til ny teknologi og nye integrerte løsninger, gjerne i kombinasjon med andre teknologier, men ikke for husholdninger. Det finnes imidlertid en sertifikatordning, sier seniorrådgiver Monika Berner i Enova.

Hun forteller at de for tiden gjennomfører en studie som kan fortelle om utviklingen har kommet så langt at solenergi i stor skala vil være mer lønnsomt enn for to år siden.

— Vi vet at utviklingen går fort, og vi ønsker å se hvor mye det koster med ulike løsninger for eneboliger, næringsbygg og solparker. Rapporten er ferdig denne måneden, sier Berner.