I juli solgte Trond Arvid Røsvik dobbelt så mye strøm som han kjøpte. Trond Arvid Røsvik begynte å interessere seg for solceller for noen år siden. Først kjøpte han solcelleanlegg til campingvognen sin. Han ble så grepet at han valgte å prøve det ut på familiens rekkehus på Høybråten i Oslo også.

Solpanel på grilltaket

- Det startet med åtte paneler. Så ballet det på seg, forteller Røsvik.

Først fylte han opp på hus— og bodtak. Da han bygget tak over grillen i sommer fikk han plass til tre panel til. I dag har han 34 solcelleplater plassert rundt på takflatene sine.

Ifølge Røsvik bruker familien rundt 10.500 kWh i året. Før han installerte solcelleanlegg kjøpte han all strøm fra Hafslund.

Les også:

Etter at han installerte solcelleanlegg har han produsert store deler av strømmen selv. Solcelleanlegget produserte 5311 kWh ved hjelp av solen i 2013. Av dette brukte han 2842 kWh selv, mens 2468 kWh ble solgt ut på strømnettet.

Strømmen fra solcelleanlegget er ferskvare og må brukes umiddelbart. Det finnes batterisystemer for lagring av overskuddsenergi, men de er foreløpig ganske dyre, forteller Røsvik.

Vasker tøy når solen skinner

For å få brukt mest mulig av den egenproduserte strømmen har Røsvik installert et automatisk system som kommuniserer med solcelleelektronikken. Systemet styrer forskjellige strømforbrukere i huset ut ifra tilgjengelig solenergi.

Varmtvannsberederen, varmepumpe, til og med oppvaskmaskin og vaskemaskin kan programmeres til å starte opp automatisk på dagtid når han er på jobb. Samtidig gir systemet full kontroll på alt forbruket i huset fra PC og mobil.

- Jo mer vi bruker av selvprodusert strøm, jo mer sparer vi. Derfor vil vi gjerne bruke den strømmen vi selv produserer, forklarer Røsvik, og presiserer at han er mer opptatt av solcelleteknologien enn kona. - Ja, kona lurer på hvorfor vi ikke kan sette i gang maskinene på kvelden, påpeker Røsvik.

Han understreker at det er fullt mulig å kjøre maskiner når solen har gått ned, men at de da bruker av Hafslunds strøm.

Produserer som syv panelovner

Sett med solcelleøyne er mai, juni og juli drømmemåneder. Mest kjøpestrøm blir det i vintermånedene. De har fått en såkalt «plusskunde-ordning» gjennom Hafslund, som installerte en måler som registrerer strømforbruk og strømproduksjon. Dermed kan han selge strøm i de månedene han ikke bruker alt selv.

- Midt på dagen steker solen på alle panelene. Anlegget kan produsere opptil 7700 watt, noe som tilsvarer syv panelovner på full gass.

Røsvik importerte anlegget sitt fra USA og Tyskland og monterte det selv. Han regner med å ha betalt ned anlegget i løpet av 20 år om strømmen fortsetter å være like billig som i dag.

Det var altså ikke økonomi som gjorde at Røsvik installerte solcelleanlegg. Det handlet mest om en fascinasjon for teknologien.

- Prisen på solcelleanlegg har stupt i pris og ligger nå på samme nivå som solfangere. Derfor virker det merkelig at man får tilskudd til solfangere og ikke til solcelle, sier han.

Ifølge Røsvik har et solcelleanlegg en levetid på minst 30 år uten noe vedlikehold.

- På nye hus kan et solcelletak erstatte et vanlig taktekke, så der vil det økonomiske utbytte være enda bedre, sier han.

- Er det noe du ville gjort annerledes hvis du skulle investert på nytt?

- Ja, taket mitt er øst— og vestvendt, så det er ikke ideelt for solcelleproduksjon. Neste gang jeg kjøper hus kommer jeg til å passe på at det har et stort tak som vender mot sør.