KRISTIANSAND: — Jeg ville blitt veldig overrasket om ikke søknaden var blitt godkjent. Konklusjonen fra NIVAs konsekvensutredning er da også veldig klar; justeringene forventes ikke å få noen negativ innvirkning i sjøen, sier verksdirektør Geir Ausland.

Den nye utslippstillatelsen for renset avløpsvann innebærer blant annet at Elkem Solar kan slippe ut 50 kilo kobber, 50 kilo nikkel og 20 kilo arsen i sjøen hvert år. I tillegg er utslippsgrensene for jern, aluminium og sink økt, og utslipp av disse komponentene er beregnet til henholdsvis 250, 50 og 15 kilo årlig.

- Små mengder

I rapporten fra NIVA (Norsk Institutt for Vannforskning) heter det blant annet at "innholdet av tungmetaller i utslippet ... tilsier ikke at utslippet vil forårsake økt miljøstress av betydning for vannforekomsten i Fiskåbukta i Kristiansandsfjorden. Dette til tross for at kriteriene som er benyttet i denne reviderte vurderingen utgjør en strengere tilnærming enn det som ble benyttet ved forrige miljørisikovurdering av utslippet ..."

Det er på dette grunnlag Klima- og forskningsinstituttet (Klif) har besluttet å innvilge Elkem Solars søknad.

— Flere av metallene i utslippet er miljøgifter, men i utslippssammenheng er det snakk om relativt små mengder, sier NIVA-forsker Jonny Beyer.

Første gang

Ifølge ham ble Elkem Solars søknad vurdert med utgangspunkt i en ny og strengere metode å vurdere forurensning på.

— Meg bekjent er dette første gang NIVA i en miljørisikovurdering har tatt hensyn til en mulig samvirkeeffekt av tungmetaller. Vanligvis vil vi beregne utbredelsen basert på den enkeltkomponenten som kommer dårligst ut, men i denne beregningen har vi gjort en samlet effektvurdering for alle metallene vi hadde utslippstall for. Således har vi gått strengere til verks enn før, sier Beyer.

Han gir Elkem Solar honnør for måten de har møtt forskerne på i dette arbeidet.

— Til tross for at vi ønsket å teste ut den strengere måten å gjøre risikoberegningen på, hadde de ingen innsigelser i prosessen, sier Beyer, som laget rapporten sammen med kollega Morten Thorne Schaanning.

Økt produksjonskapasitet

Behovet for økt produksjonskapasitet er bakgrunnen for Elkem Solars ønske om utvidede utslippskrav.

— Vi ønsket å øke kapasiteten til 7500 tonn i året for ikke å bli utkonkurrert. Da fabrikken startet var utgangspunktet 5000 tonn, og det har siden økt til 6000, sier Ausland.

Større rammer

— Hvis utslippsmengdene er så små, hvorfor søkte dere ikke bare om høyere grenser da dere bygget fabrikken?

— Det burde vi gjort. Vi kunne søkt om en betydelig høyere grense og likevel fått søknaden innvilget. Da hadde vi ikke trengt å søke igjen nå. Men vi visste ikke den gang at vi ville få behov for å øke produksjonen såpass mye.