KRISTIANSAND: — Vi har startet silisiumsovnen igjen, ja. Det er selvsagt veldig positivt. Vi har kun hatt mindre kampanjeproduksjon siden september i fjor, sier verksdirektør Geir Ausland.

Med unntak av mindre kampanjeproduksjon, har ikke fabrikken vært i drift siden september i fjor. På det meste var 40 av de omkring 200 ansatte permittert, men de siste ti var tilbake i arbeid i forbindelse med oppstarten før helga.

— Situasjonen har vært noe bedre etter nyttår, og vi har gradvis tatt inn de vi måtte permittere i fjor høst. Fortsatt jobber noen av våre folk i andre Elkem-bedrifter, men alle er nå i arbeid igjen, og det er svært gledelig, sier Ausland.

Uforutsigbart

Han forteller at det i første omgang er snakk om å lage spesialprodukter i smelteovnen for aluminiumsmarkedet, og at ikke alle trinn i prosesslinja er iverksatt. Til det er situasjonen på markedet fortsatt for ustabil.

— Vi må fortsatt avvente, for solarmarkedet vil være usikkert og uforutsigbart også i tiden fremover. De som kan garantere alle sider av utviklingen i denne bransjen, ville i hvert fall ikke jeg hørt på. Jeg tror aldri Elkem har vært borti noe så komplisert som dette markedet før, sier Ausland.

Ifølge ham har solarmarkedet blitt 15 ganger større siden Elkem i 2006 besluttet å bygge silisiumsfabrikk.

— Solarmarkedet har vokst seg veldig stort i forhold til den gang vi etablerte oss. Aktørene er blitt veldig mange, og markedet ekstremt komplisert, sier Ausland.

Handelskrig

Han sier at det har oppstått en regelrett handelskrig, da særlig mellom Kina, EU og USA, hvor myndighetene beskytter egne interesser i den grad at det går ut over aktørene.

— Det får konsekvenser for alle i bransjen, og har sammen med overkapasitet langt på vei ødelagt markedet de to siste årene. Det startet med at kinesiske myndigheter ble beskyldt – med rette – for å subsidiere sin egen industri. Prisnivået gjorde konkurranse umulig, og Kina ble møtt med straffetoll fra USA. Tilsvarende prosess har vi hatt mellom EU og Kina, sier Ausland.

Små signaler i den ene eller andre retningen tolkes positivt eller negativt, forteller han, men siden nytår har i hvert fall trenden vært positiv. Men at oppstarten ved fabrikken i Kristiansand betyr at det ligger en forventning om at enda lysere dager er i vente, vil han ikke være med på.

— Settingen er bedre nå, og jeg er forsiktig optimist. Men samtidig har jeg lært såpass mye på disse årene at jeg ikke tar noe for gitt, sier Ausland.

Forbedringsprosjekter

Han forteller at det har vært folk på jobb ved Elkem Solar gjennom hele vinteren, til tross for at produksjonen har stått stille. I tillegg til de 40 som ble permittert i fjor høst, fikk mange midlertidig arbeid andre steder.

— Vi har gjennomført en del forbedringsprosjekter de siste månedene. I denne næringen går utviklingen så fort at vi må utvikle neste generasjons teknologi mens vi jobber med nåtidens, og det kan vi få positive resultater av, tror Ausland.