— Kommersielt lønnsomt blir det ikke i noe tilfelle, men definitivt klimavennlig. Og vi vil gjerne bidra til at markedet for solenergi begynner å fungere like godt i Norge som i nabolandene, sier Steinar J. Olsen.

Gründeren bak tur- og sportstøyprodusenten Stormberg står utenfor bedriftens hovedlager i Sørlandsparken. Det er gått mer enn ett år siden samme mann fortalte om planer for et annet Stormberg-bygg, i Avenyen. Der ville han installere solcellepaneler, og dermed gå i bresjen for «Solparken». Utbyggingspotensialet så han i 380.000 kvadratmeter takflate på eksisterende bygg i Sørlandsparken.

Batteriløsning

Så langt er det ikke blitt noe. Statlige Enova gir ikke tilskudd til solceller på eksisterende næringsbygg, og da blir det for dyrt med dagens lave strømpriser. Men nå har Olsen konkrete planer om solceller på lagerbyggets tak og vegger - i kombinasjon med batterier.

— På årsbasis forbruker dette bygget rundt 200.000 kilowattimer. Solcellepanelene vi tenker å montere, produserer omtrent like mye. Så egentlig blir vi selvforsynte med strøm. Men selv med utjevningseffekten over tid som lageret i batteriet utgjør, må vi noen ganger levere overskuddsstrøm til Agder Energis nett, andre ganger hente strøm inn til oss, forklarer Steinar J. Olsen.

Han forteller at brutto investering blir 3,2 millioner kroner. Nå har Stormberg søkt Enova om tilskudd, og håper at institusjonen gjør et unntak fra reglene for å få opp et demonstrasjonsanlegg i Kristiansand.

Elvestuen til unnsetning

Olsen og Venstres stortingspolitiker Ola Elvestuen har funnet hverandre i denne saken. Elvestuen ringer selv Fædrelandsvennen og snakker innstendig:

— Solcellepaneler faller ikke inn under støtteordningen for grønne sertifikater, slik som i Sverige og Danmark. Dermed bygges det mye i de to landene, men ikke her hjemme. Det akter Venstre å gjøre noe med foran de kommende budsjettforhandlingene, og vi er i nøkkelposisjon, forteller han.

Han fortsetter:

— I Norge installeres det nesten ikke solcelleanlegg utenfor Oslo. Vi trenger både støtteordninger og å få solceller inn i markedet for grønne sertifikater.

Søt musikk

Alt dette liker markedssjef Torgeir Ulset i Elkem Solar å høre.

— Når Elkem Solar på Fiskaa nå integreres med søsterselskapet Rec Solar i Singapore, får vi endelig et sluttprodukt å selge. Vi deler markedet opp i tre: private hus og hytter, næringsbygg og store kraftverk. I USA vokser næringsbyggdelen raskest, og det skjer mye i Danmark og Sverige også - ikke minst fordi solceller der omfattes av ordningen med grønne sertifikater. Når det gjelder Stormbergs ambisjoner om solceller på tak og delvis vegg i Sørlandsparken, er det et viktig tiltak for å komme videre i utviklingen.

Enova: - Ikke behandlet ennå

Men Steinar J. Olsen går langt i å antyde at solcelleanlegget i Sørlandsparken ikke vil bli anlagt dersom Enova ikke bidrar med økonomisk støtte. Og gjeldende regelverk tilsier altså at Enova ikke kan gi støtte til slike anlegg på eksisterende næringsbygg. Så er spørsmålet om organisasjonen kan gjøre unntak for et demonstrasjonsanlegg ...

Kommunikasjonsrådgiver Espen Sletvold hos Enova sjekker opp hvor saken står og ringer tilbake:

— Normalt informerer vi utad kun om søknader som er innvilget, men jeg har konferert med Steinar J. Olsen og vi er blitt enige om at jeg kan si følgende: Søknaden ankom Enova for kort tid siden og er ikke blitt behandlet ennå.