— En støtteordning kan gjerne fjernes igjen om fire-fem år, men vi trenger noe som kan få fart på markedet. Klimautfordringen er global, kraftmarkedet er på vei mot det samme. Vi må tenke helhetlig og solenergi kan minske forbruket av kull-, gass- og atomenergi, sier Steinar J. Olsen (44).

Som kjent er han gründeren bak tur- og sportstøyprodusenten Stormberg, med sin bevisste miljøprofil. Nå har Olsen engasjert seg i en ny del av energi- og miljøkomplekset, nemlig bruk av solcellepaneler. Han mener næringsparker egner seg bedre enn naturparker for slikt og ser enormt potensial i å bygge paneler på eksisterende næringsbygg - deriblant på 380.000 tak-kvadratmeter i Sørlandsparken, eller «Solparken», som han gjerne ser for seg. Men han konstaterer at det ikke gis noen form for offentlig støtte.

Look to Sweden

— Elbiler subsidieres i den forstand at de er avgiftsfrie. Statlige Enova støtter etterisolering, pelletsovner og solceller på nye bygg. Men hvorfor ikke på eksisterende bygg, som i Sverige? Der gis 35 prosent investeringsstøtte, og i fjor bygde Sverige ut 30 ganger så mye solenergi som Norge. Men Norge har bedre forutsetninger enn mange tror; kun fem prosent mindre sol per år enn solenergilandet Tyskland. Og på Sørlandet har vi mest sol i hele Norge, ivrer Steinar J. Olsen.

Nylig hadde han besøk av klima- og miljøminister Tine Sundtoft. Ikke overraskende fikk hun høre budskapet.

— Hun sa at Enovas policy er oppe til politisk behandling hvert fjerde år, neste gang i 2015. Da vil innspill om solcelleenergi bli vurdert, refererer Olsen.

Fædrelandsvennen har for øvrig snakket med kommunikasjonsavdelingen i Klima- og miljødepartementet, uten at det har resultert i noen mer konkret tilbakemelding.

Som pc-er

Fredag brakte Fædrelandsvennen en artikkel om Elkem Solars opp- og nedturer. Verksdirektør Geir Ausland uttalte blant annet at: «Jeg ser klare paralleller til it-industrien. Tenk på pris-/ytelsesforholdet for en pc i 1990, kontra i 2014. Allerede i dag, for bare 4000 kroner, kan hvem som helst kjøpe en solcellemodul som produserer inntil én kilowatt i 30-40 år fremover. Problemet er at monteringen foreløpig er dyr fordi teknologien er så lite utbredt. Men selv uten subsidier er solceller konkurransedyktig i dag, og det er allerede installert så mye kapasitet rundt om i verden at det tilsvarer 10-12 ganger Norges årlige, gjennomsnittlige energiforbruk. (...) Og veksten bare fortsetter - i økende tempo - men det er klart at ikke alle liker det. For når én energiform vinner fram, går det på bekostning av andre.«

Han får følge av Steinar J. Olsen.

— Vi har jo alltid hatt det så greit i Norge med fornybar energi og vannkraft som gir det offentlige store inntekter. Så det kan nok være at interessen for alternativer er begrenset, ja.

Hegnar negativ

Forleden filleristet redaktør Trygve Hegnar i Finansavisen Steinar J. Olsens solcelleiver på lederplass. Her er noen utdrag av artikkelen:

«Norge har mer enn nok av fornybar vannkraft (...) og det er derfor ingen grunn til å gi private penger for å produsere enda mer fornybar og miljøvennlig kraft. (...) I andre land kan økt solenergi erstatte kullkraft - hvilket ikke er tilfelle i Norge. (...) Det er mange solcellepaneler på tak i Tyskland, men det er grisedyrt», skrev Hegnar blant annet.

Han ga miljø- og klimaminister Tine Sundtoft honnør for ikke å ville gi støtte til solenergitiltak på eksisterende bygg. «Hvem som helst kan ikke legge om det gamle taket til strømproduksjon. Vi mener staten her følger en fornuftig politikk», het det fra Trygve Hegnar.