KRISTIANSAND: — Det er i grunnen overraskende at vi ikke har merket mer til de indirekte effektene av nedgangen innen oljeservice. Vi har vært forberedt på større utfordringer, sier administrerende direktør i Sparebanken Sør, Geir Bergskaug.

For selv om landsdelens oljeserviceindustri har opplevd tunge tider, gjenspeiles ikke det i bankens resultater. Mye grunnet at Sør i liten grad er eksponert mot volatile bransjer.

Etter de første tre månedene av 2016 sitter Sparebanken igjen med 201 millioner kroner i overskudd før skatt. 53 millioner ned fra året før.

— Resultatet er som forventet, preget av solid og god drift samt lave tap, sier Bergskaug.

Endrede regnskapsprinsipper

At det likevel er drøye 50 millioner svakere, bunner i følge banken i endrede regnskapsprinsipper og papirtap på verdipapirporteføljen.

Toppsjefene i Sparebanken Sør var fornøyde da de la frem resultatene for første kvartal 2016 i bankens hovedkontor ved Torvet i Kristiansand. Fra venstre: administrerende direktør Geir Bergskaug og viseadministrerende direktør Lasse Kvinlaug. Foto: Richard Nodeland

— Tidligere ble avgiften til Bankenes Sikringsfond fordelt på alle kvartalene. Fra i år belastes hele avgiften på 37 millioner kroner i første kvartal, forklarer Bergskaug.

Brems på utlån

Bremsene har også blitt satt på når det gjelder utlån til bedrifter.

— Vi har måttet redusere utlånsveksten mot bedriftsmarkedet noe, i tråd med hva som er planlagt for 2016, forteller viseadministrerende direktør Lasse Kvinlaug.

Som Fædrelandsvennen tidligere har omtalt var dette et av tiltakene for å nå Finanstilsynets forventninger om ren kjernekapitaldekning på 14,5 prosent innen utgangen av året.

— Det er nok noen tilfeller hvor vi tidligere ville gitt lån, men nå har latt være, sier Kvinlaug.

Har du lest våre siste saker om Sparebanken Sør?

Offentlig satsing

Han kan også fortelle om et nytt satsingsområde for banken.

— Bankken har bevisst økt satsingen på offentlig sektor, og Lyngdal, Flekkefjord, Vennesla og Birkenes kommuner på Agder og Lund kommune i Rogaland har nylig valgt oss som bankpartner. Totalt har vi da en markedsandel i Agder på nærmere 70 prosent målt i antall, sier Kvinlaug.

Sparebanken Sør fikk et svakere resultat i årets første kvartal sammenlignet med fjorårets. Likevel kunne banken, med hovedkontor på Torvet i Kristiansand, kassere inn 201 millioner i overskudd før skatt etter årets tre første måneder var unnagjort. Foto: Richard Nodeland

Strømregning og boliglån

På privatmarkedssiden faller utlånsveksten noe, og det er fortsatt få tegn til bekymring.

— Både på bedrifts- og privatmarkedssiden har etterspørselen etter lån blitt noe redusert. I begge markeder prioriterer vi uansett eksisterende kunder, fortsetter Kvinlaug.

- Og ingen problemer med mislighold av boliglån?

— Faktisk ikke. Tross at Agder opplever vekst i inkassosaker og betalingsanmerkninger, treffer ikke det oss. Erfaringen fra tidligere viser også at det siste folk slutter å betale er strømregningen og boliglånet, forteller Bergskaug.

Han tror også sparebanken vil levere et godt årsresultat for 2016, med det man vet i dag.

— Oljekrisen kan treffe oss indirekte gjennom andre bransjer, men foreløpig har den ikke gjort det. Uansett er banken godt rustet for å takle mulige fremtidige utfordringer.

Kapitaldekning

- Hva med målet om å nå Finanstilsynets forventning om en ren kjernekapitaldekning på 14,5 prosent innen utgangen av året?

— Det skal vi klare å nå. Etter en vellykket emisjon, som for øvrig resulterte i en overtegning på 37 prosent, har vi fått styrket den rene kjernekapitaldekningen med 1 prosentpoeng. Inkludert andelen av førstekvartalsresultatet er vi oppe på 13,9 prosent. De siste 0,6 prosentpoengene skal vi nå gjennom resultat og andre grep, svarer Bergskaug.

Bankanalytiker: - Ser ganske så greit ut

Den erfarne bankanalytikeren Bengt Kirkøen i Swedbank har følgende kommentar til Sparebanken Sørs resultater i første kvartal:

Bankanalytiker Bengt Kirkøen i Swedbank. Foto: Swedbank

— Det ser ganske så greit ut. Resultatet var marginalt svakere enn forventet, men det skyldes i hovedsak tekniske verdivurderinger av fastrenteutlån. Ellers er inntektene ok, kostnadsnivået stabilt og utlånstapene lave, oppsummerer Kirkøen.

- På linje med andre regionbanker

Hvor solide er Sør sammenlignet med andre regionbanker?

— Etter de har hentet inn egenkapital er de helt på linje med de andre regionale sparebankene, men en ren kjernekapitaldekning i underkant av 14 prosent. Gjennom tilbakeholdt inntjening og justeringer på balansen tror jeg de vil nå Finanstilsynets forventninger på 14,5 prosent innen årsskiftet, svarer analytikeren.

Må forvente økte tap fremover

Selv om banken ikke er eksponert mot olje, offshore og shipping, mener Kirkøen de må forvente økte tap fremover.

— Vi tror de indirekte effektene (tap i andre bransjer som følge av oljekrisen, journ.anm.) vil føre til økte utlånstap fremover, men det blir ikke dramatisk, avslutter Kirkøen.