— Selv i en nøktern bank bør man kunne gi bløtkake til de ansatte nå, sier en fornøyd administrerende direktør i Sparebanken Sør, Geir Bergskaug, etter å ha skrevet «100 milliarder» på tavla som står på møterommet.

For første gang har Sørlandets største bank passert 100 milliarder i forvaltningskapital, verdien av midlene sparebanken har til forvaltning.

Nedgang i resultat

Resultatet for 2015 var derimot noe ned fra 2014. Der overskuddet endte på 900 millioner i 2014, var det på «kun» 855 millioner i 2015. — Vi er pålagt av myndighetene å holde en betydelig likviditetsportefølje som påvirkes av kredittpåslagene vi får i markedet. I 2014 ble de redusert, og ga et positivt bidrag, 184 millioner (inklusive Nets-salg på 71 mill., red.anm.), gjennom det som kalles 'netto inntekter på finansielle instrumenter'. I år økte kredittpåslagene, og ga et negativt bidrag på -66 millioner kroner, forklarer Bergskaug.

Men positiv utvikling på drift

Både han og viseadministrerende direktør Lasse Kvinlaug finner likevel nok av positive punkter å trekke fram.

Økte renteinntekter, økte provisjonsinntekter, reduserte driftskostnader, reduserte tap på utlån og totalt sett en positiv utvikling i resultat fra ordinær drift.

— Vi er jo mest opptatt av den ordinære driften, og her ser vi en fortsatt positiv utvikling, sier Bergskaug, som også viste til gode tider for boliglånskundene.

Sparebanken Sør kunne notere seg for et resultat før skatt på 855 millioner kroner i 2015. Foto: Richard Nodeland

Hard konkurranse forhindret renteøkning

— Hverken økte kredittpåslag eller strengere kapitalkrav fra myndighetene har virket inn på boliglånsrentene, forteller Geir Bergskaug.

Den harde konkurransen om boliglånskundene, og da særlig på pris, har slått ut til lånekundenes beste. For uten knivingen bankene i mellom, kunne rentene fort ha blitt satt opp.

— De økte kredittpåslagene vil nok i større grad slå ut for næringslivskundene, som har lånerenter som er mer direkte knyttet til utslag i kredittpåslagene, forteller Kvinlaug.

Sparebanken Sør hadde for øvrig en utlånsvekst på 7,5 milliarder kroner i 2014, som tilsvarer en vekst på 9,2 prosent. Det var særlig på næringslivssiden utlånene økte.

— Det var en ønsket vekst mot strategisk viktige kunder, som samtidig bidro til en bedre diversifisert portefølje, sier Kvinlaug.

Banken varsler lavere utlånsvekst i 2016 for å oppfylle målet for ren kjernekapital.

- Lave tap på utlån

— Så opplever vi også lave tap på utlån. Og i den grad det går an å si man er tilfreds med tap, er vi fornøyd med nivået i forhold til sammenlignbare banker, supplerer Kvinlaug.

Tap på utlån utgjorde 97 millioner kroner i 2015, mot 268 millioner året før. Begge banksjefene presiserer at det har vært tatt en del grep for å være i forkant, etter at oljeprisen begynte å falle kraftig for halvannet år siden.

— Vi har svært liten eksponering mot olje og offshorebransjen, så det er kun indirekte oljekrisen kan treffe oss, sier Bergskaug, og legger til at det så

Geir Bergskaug (til høyre) og Lasse Kvinlaug, henholdsvis administrerende og viseadministrerende direktør i Sparebanken Sør, kan fornøyd konstatere at forvaltningskapitalen har passert 100 milliarder kroner i løpet av 2015. Foto: Richard Nodeland

langt har vært færre problemer enn fryktet for bankens engasjementer generelt.

— Hvor langt strekker banken seg når bedrifter får problemer med å betjene lån?

— Hvis virksomheter får utfordringer, prøver vi å være løsningsorienterte. Samtidig må vi til enhver tid sikre bankens verdier, så det vil variere veldig i de forskjellige tilfellene. Så avhenger det jo også av hva det er vi har finansiert. En eiendom vil alltid ligge der, mens det er noe mer prekært med et ferskvarelager, svarer Kvinlaug.

Henter inn 600 millioner i emisjon

Samme dag som resultatene ble lagt fram, offentliggjorde også banken at de skal gjennomføre en emisjon.

— Emisjonen er garantert fulltegnet og vil styrke bankens egenkapitalsituasjon. Samtidig vil den øke den rene kjernekapitaldekningen i banken med ca 1 prosentpoeng, og med det møte Finanstilsynets forventninger om en ren kjernekapitaldekning på 14,5 prosent ved utgangen av 2016, sier Bergskaug.

Onsdag ettermiddag sendte banken ut en børsmelding om en «fullgarantert fortrinnsrettsemisjon» på 600 millioner kroner som er rettet mot de største egenkapitalbeviseierne i sparebanken.

Sparebanken Sørs hovedkontor på hjørnet av Markens gate og Torvet i Kristiansand. Foto: Richard Nodeland

«Banken vil styrke sin rene kjernekapital gjennom fortsatt forbedring av resultat fra ordinær drift, redusert vekst i risikovektet balanse og emisjon av eierandelskapital» står det å lese i styrets beretning.Ved utgangen av 2015 lå den rene kjernekapitaldekningen til Sparebanken Sør på 12,7 prosent.

Ren kjernekapital er bankens buffer for å kunne dekke eventuelle tap på utlån. Den består hovedsakelig av aksjekapitalen som eierne har skutt inn og tilbakeholdt overskudd fra driften i en eller annen form.

— Betinget optimistiske

Og selv om de to banksjefene tror året vi såvidt har startet på kan bli ruglete, er det betinget optimistiske.

— Det har blitt større utfordringer både i norsk økonomi og i internasjonale kapitalmarkeder enn vi har vært vant til. Og på samme tid vanskeligere enn noensinne å forutse markedet. Likevel er vi betinget optimistiske, for vi ser nå en speilvending av den norske, todelte økonomien. Da det gikk bra for olje og offshore for et par-tre år siden, gikk det samtidig dårligere for fastlandsøkonomien. Nå er dette snudd på hodet. Svekket norsk krone er en sterk stimulans til den øvrige økonomien som vi vil nyte godt av, sier Bergskaug og avslutter:

— For vår egen del er forventningene at banken skal forutsette sin gode utvikling i året som kommer.