Geir Bergskaug, adm. dir. i Sparebanken Sør. Foto: Richard Nodeland

— Det er svake resultater over flere år som er bakgrunnen for at vi nå begjærer oppbud. Vi (Jotunfjell Partners, journ.anm.) gikk inn på investorsiden i desember 2014 basert på en snuoperasjon som de tidligere eierne hadde laget. Så ble 2015 et vanskelig år med valutauro og svekkelse i markedet, forteller styreleder i Panorama-gruppen, Kristoffer Olsen, til Fædrelandsvennen.

Panorama-gruppen har siden 2008 kun hatt negative årsresultater før skatt. For perioden 2008 til 2014 summer underskuddene før skatt seg til hele 232 millioner kroner. Selskapet har også et samlet negativt driftsresultat de siste tre årene (2012-2014) på 125 millioner kroner.

Det arendalsbaserte selskapet eier gullsmedkjedene Gullfunn og Juvelen og har også en omfattende grossistvirksomhet som omfatter ca. 100 av landets største frittstående gullsmedforretninger, ifølge egen nettside.

Gullfunn Sandens i Kristiansand er eneste Panorama-eide butikk i Vest-Agder. Hva som nå skjer med butikken er foreløpig uvisst. Fædrelandsvennen lyktes ikke i å komme i kontakt med butikkens daglige leder tirsdag kveld. Foto: Richard Nodeland

Gullfunn har fire butikker på Sørlandet, to i Arendal, en i Grimstad og en i Kristiansand. Juvelen har ingen butikker i landsdelen.Det var Agderpostensom var først ute med nyheten.

Brøt lånebetingelsene

— Ved årets slutt var vi i brudd med lånebetingelsene til Sparebanken Sør, og dermed ble sesongkreditten ikke fornyet. Vi var heller ikke interessert i å gå inn med ny kapital, sier Olsen.

Ifølge styreleder har Juvelen og Gullfunn til sammen 83 butikker, der hoveddelen er eid av Panorama-gruppen, og et mindretall drevet som franchiser.

460 ansatte

— Vi har omlag 460 ansatte, men mange av dem er deltidsansatte, sier styrelederen.

- Hva blir konsekvensen for butikkene og de ansatte?

— Det er for tidlig å si. Nå åpnes det konkurs i morgen, og deretter blir det opp til bostyrer og banken å bestemme hva som skjer videre, svarer Olsen.

— Men jeg vil jo tro at noe av virksomheten vil fortsette i en eller annen form. Jeg håper det, legger han til.

- Ikke noe annet valg

- Kom konkursen overraskende på de ansatte?

— Det er vel nesten alltid overraskende med konkurs, men de har kjent til at vi har svak økonomi. Det er en lite hyggelig situasjon, sier Olsen.

- Og dere hadde ingen andre alternativer?

— Nei, det hadde vi ikke. Banken hadde sagt opp engasjement, og da hadde vi ikke noe annet valg enn å begjære oppbud, avslutter styrelederen.

- Har tatt tilstrekkelige tapsavsetninger

Administrerende direktør i Sparebanken Sør, Geir Bergskaug, vil ikke si hvor mye penger de har lånt ut til Panoramagruppen eller hvor store tap de har tatt.

Geir Bergskaug, adm. dir. i Sparebanken Sør. Foto: Richard Nodeland

— Vi kommenterer ikke kundeforhold, svarer Bergskaug, som av samme grunn ikke kan svare på om banken selv sa opp engasjementet med Panorama etter de brøt lånebetingelsene.- Det jeg kan si er at vi føler oss trygge på at vi har tatt tilstrekkelige tapsavsetninger på dette engasjementet. Vi forventer ikke ytterligere avsetninger til tap, sier Bergskaug.

- Styreleder Kristoffer Olsen sier til Fædrelandsvennen at konsekvensen for butikkene og de ansatte blir opp til banken og bostyrer å bestemme. Hva kan du si om det?

— Nei, det kan vi rett og slett ikke kommentere, svarer Bergskaug.

IfølgeAgderposten hadde Sparebanken Sør lånt ut 176 millioner kroner til Panoramagruppen, inkludert 5 millioner i kassakreditt, ved utløpet av 2014. Da Panorama-gruppa ble kjøpt opp av Jotunfjell Partners i desember samme år, tok banken, ifølge Agderposten, et tap på 43 millioner kroner.