— Nedjusteringen sier noe om en viss bekymring hos Moody's for hvilke konsekvenser tilstanden i nærings- og arbeidsliv vil ha for regionen. Selv er vi ikke bekymret i samme grad, sier konserndirektør kommunikasjon i Sparebank 1 SR-Bank, Thor-Christian Haugland.

Sist uke meldte E24 at det amerikanske ratingbyrået hadde nedjustert utsiktene for Sparebanken Sør, Sparebanken Vest, Sparebanken Sogn og Fjordane og SpareBank1 SR-Bank fra såkalt «A1 Stable», som er det øverste nivået på skalaen, til nivået under, som kalles «A1 Negative Outlook».

Tor-Christian Haugland, Sparebank 1 SR-Bank. Foto: SR-Bank

— Dette er ikke mer komplisert enn at Moody's har fått med seg at det har skjedd noe i den norske oljesektoren. De har deretter sett på de direkte effektene dette får for bankenes engasjement mot oljebransjen samt de indirekte effektene mot næringseiendom, sier renteekspert og kredittanalysesjef i Swedbank, Pål Ringholm.

- Pengemarkedet ikke påvirket

Haugland i SR-Bank mener pengemarkedet ikke har latt seg påvirke av nedjusteringen.

— Senest i går fikk vi låne penger, i det som kalles det norske seniormarkedet, til en pris som faktisk var noe lavere enn en bank med samme gradering (A1, journ.anm.) men med «stabile» utsikter, sier Haugland og fortsetter:

— Selv om vi ikke er bekymret, liker vi ikke at det settes spørsmålstegn ved regionen. Vi tror nemlig vi skal klare oss bra fremover, selv om situasjonen i oljebransjen ikke vil gå upåaktet hen.

- Utsiktene, ikke ratingen

Hos Sparebanken Sør tar man også nedjusteringen med ro.

Rolf H: Søraker, Sparebanken Sør. Foto: Sparebanken Sør

— Først vil jeg påpeke at det ikke er en nedgradering av ratingen vår, men av utsiktene. Det mener vi har sammenheng med det generelle makrobildet for kystbankene, med tanke på at vi ligger i et område med økonomisk ustabilitet, sier konserndirektør stab i Sparebanken Sør, Rolf H. Søraker, til Fædrelandsvennen.Han forteller videre at Sparebanken Sør tar ratingbyråets nedjustering av utsiktene fra «stabile» til «negative» til etterretning.

— Driften i banken er som den skal være, noe Moody's også skriver i sin vurdering og som vi har kommunisert i forbindelse med fjerdekvartalsrapporteringen, forteller Søraker.

- Ingen direkte følger

Kredittanalysesjef Ringholm påpeker at ratingbyrået har sett på norske banker generelt, og ikke Sparebanken Sør spesifikt.

Pål Ringholm, Swedbank. Foto: Swedbank

— For sørlandsbankens del har Moody's i større grad betont andrehåndseffektene mot næringseiendom, sier Ringholm.- Vi har veldig lite direkteeksponering mot oljeservice, og mener også vi har en solid portefølje på næringseiendom som vi ikke er bekymret for.

- Hvilke følger får en slik nedjustering?

— Den får ingen direkte følger hverken for utlånspolicy eller måten vi agerer på i markedet. Vi har hatt «negative utsikter» før også, som så har blitt endret til «stabile», forklarer Søraker.

- Tok høyde for dette i høst

Ringholm mener på sin side at følgene kom i høst.

— Markedet har tatt høyde for dette allerede, noe som resulterte i at kredittpåslaget bankene må betale når de låner inn penger, økte i høst.