— Samarbeidet med toppledelsen har vært bra hele veien. Problemet ligger lengre nede i organisasjonen. Som det ser ut nå, blir jeg forstøkt om det ikke blir både krav om forhandlinger og søksmål, sier Johnny Sannes Lunden (51).

Han og Benjamin Trondsen (26) er tillitsvalgte for Fellesforbundet ved NOVs hovedlager i Høllen Vest i Søgne. De møter Fædrelandsvennen sammen med Trond Mikkelsen (45), plasstillitsvalgt for samme forbund ved ettermarkedslageret på Dvergsnes.

Alle tre er sinte.

Brutte løfter

— Bedriften har ikke holdt løftene den ga da nedbemanningsprosessenble satt i gang, nemlig at alle lover og regler skulle følges. Vi mener det er avvik på både ansiennitets- og kompetansevurderingene. Vi har tilfeller av at folk med fagbrev og mer enn fem års ansiennitet må gå, mens andre uten fagbrev og med under to års ansiennitet får bli, forteller Lunden.

Vi har tilfeller av at folk med fagbrev og mer enn fem års ansiennitet må gå, mens andre uten fagbrev og med under to års ansiennitet får bli.

Johnny Sannes Lunden, tillitsvalgt for Fellesforbundet

- Hvor mange dreier det seg om?

— Vi har flere enn ti saker vi mener er galt håndtert. Jeg kan ikke se noen fornuft i valgene som er gjort, i alle fall ikke om reglene i IA-avtalen, Hovedavtalen og arbeidsmiljøloven skal følges. Det står jo klart og tydelig i Hovedavtalen at det skal foreligge saklige grunner for å fravike ansiennitet ved ellers like vilkår, understreker Lunden.

Så begynner alle tre å snakke om et nytt begrep i denne sammenheng, nemlig «egnethet».

— Et ullent begrep som det legges altfor mye inn i, mener Trond Mikkelsen.

— Dreier det seg om omgjengelighet? Vi jobber på et lager. Vi er ikke kundebehandlere, supplerer Lunden.

Lang vei å gå for disse tre NOV-tillitsvalgte fra Fellesforbundet som sier tydelig fra om angivelige brudd på lover og regler. F.v. Trond Mikkelsen, Benjamin Trondsen og Johnny Sannes Lunden. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi har unge folk som har stått på som bare juling, men som allikevel må gå. Skal først «egnethet» trekkes inn, så kunne det godt ha skjedd i slike tilfeller, bemerker Trond Mikkelsen.

Fagforeningskultur

Johnny Sannes Lunden forteller at han har 26 års fartstid fra Hunsfos Fabrikker.

- Hvor det var en annen og sterkere fagforeningskultur enn hva tradisjonen hos Hydralift/NOV har vært?

— Nettopp. Vi ser jo at andre forbund her på huset sliter med de samme problemstillingene, men det er Fellesforbundet som slår i bordet. Vi er lei av å sitte og se på reglebruddene, fremholder Lunden.

— Selv om de skjer på lavere nivå i organisasjonen, legger Benjamin Trondsen til.

At sosiale hensyn også skal inngå i den leie utvelgelsesprosessen, mener trioen å ha sett lite til.

— Vi kan ikke se at det er lagt til grunn i det hele tatt, selv for ansatte som åpenbart vil slite med å finne seg en ny jobb av helsemessige årsaker. Vi har også et tilfelle hvor en kollega kan få familielivet sitt ødelagt dersom han ikke lenger kan forsørge sin utenlandske kone - uten at det synes å ha fått noen betydning i utvelgelsen, lyder det fra Lunden.- I lovverket er det også bestemmelser som dreier seg om å kunne lære seg andres oppgaver i oppsigelsestiden - oppgaver som utføres av ansatte med lavere ansiennitet. Det er visst ukjent for ledelsen, sier Benjamin Trondsen.

NOV: - Krevende for alle

NOVs kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø er gjort kjent med kritikken fra de tillitsvalgte. Han skriver dette i en e-post til Fædrelandsvennen:

Kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø i NOV mener at bedriftens ledere bruker de samme kriteriene for alle i nedbemanningsprosessen. Foto: Reidar Kollstad

«Den prosessen NOV gjennomfører nå er krevende for oss alle, og aller mest for de som må forlate jobben sin. I ledelsen er vi glad for at samarbeidet med de tillitsvalgte har vært, og er godt. Vi har respekt for den jobben de tillitsvalgte gjør for sine medlemmer, og for de vurderinger og innspill som kommer frem underveis.Vi har ikke anledning til å kommentere eller diskutere enkeltsaker offentlig, men vi vil understreke at våre ledere bruker de samme kriteriene for alle. Dette er kriterier som er drøftet med alle parter, og vedtatt i tråd med lover og regler.

Vi har et sterkt og vedvarende fokus på å gjennomføre nedbemanningen på en måte som ivaretar den enkeltes rettigheter fullt ut. Det betyr at vi også vurderer hvilken ulempe den enkelte får ved å miste jobben, og vi er klar over at mange dessverre kommer i en vanskelig situasjon. Vår plikt er å opptre med ryddighet og respekt overfor alle våre medarbeidere, men vi forstår at dette kan oppleves forskjellig.«