Per Lund sier arbeidsmarkedet er dystert for tiden. Foto: Anders Martinsen

— Problemene i oljerelaterte virksomheter slår nå for fullt inn i våre ledighetstall. Vi har landets nest høyeste ledighet med 3,7 prosent, sier avdelingsdirektør i Nav Vest-Agder, Per Lund. Den lite attraktive førsteplassen ligger i øyeblikket i nabofylket Aust-Agder.

Det har i august vært en oppgang i antallet ledige i Vest-Agder. Det er nå 3427 som er helt ledige. Det utgjør 3,7 prosent ledighet og er en oppgang på 127 personer fra juli 2015. — Ser vi på gruppen «ingeniører og ikt-arbeid», så har de den desidert sterkeste stigningen det siste året. Sammenliknet med for ett år siden er ledigheten i denne gruppen mer enn fordoblet, forteller Lund.

Tidenes kutt

Torsdag ble det kjent at National Oilwell Varco i Kristiansand i løpet av et år har mistet nær 1000 ansatte. 475 fast ansatte må slutte før nyttår, i tillegg har regionen kuttet flesteparten av de 600 innleide som måtte slutte.

Vi har aldri hatt så store oppsigelser her noen gang

— Vi har aldri hatt så store oppsigelser her noen gang. Jeg kan ikke huske noe av denne karakter noen sinne, sier arbeidsmarkedseksperten. Oppsigelsene slår ikke inn på ledighetstallene før på nyåret.

— Det blir verre utover vinteren. Hvor mye verre vet vi ikke, men vi får bare håpe at det ikke blir så ille, men akkurat nå ser det ganske mørkt ut, sier Lund. Fredag ble det også kjent at Cameron Sense skal redusere med minst 50 personer.

Han forteller at de regner med at en stilling hos NOV totalt sysselsetter fire mennesker.

— Det betyr faktisk at det er et helt årskull i Vest-Agder som mister jobben. Når slikt skjer er det selvfølgelig kjedelig, men vi må huske på at det har vært en eventyrlig opptur i lang tid. Vi har vært med på et eventyr, sier Lund.

— Vi vet at denne bransjen får en noen plutselige bråstopper. Det har vi sett mange ganger, men det var vel ingen som så dette komme, legger Lund til.

- Krise

Nav-direktøren legger som vanlig inn litt optimisme når han snakker om arbeidsmarkedet. Denne gangen er det ikke like lett.

— Det finnes fylker med sysselsettingsvekst. Den norske krona er 30 prosent billigere, noe som gir en god del bedrifter et løft. Men det er ikke så mye i nærområdet som kan absorbere en så stor mengde med arbeidssøkere, sier han.

Det er dystert bilde som er foran oss

Lund sier at de håper på en del gründerskap fra de som må slutte.

— En slik krise gir ofte en del positiv spin-off.

— Nå bruker du ordet krise.

— Ja, det er dystert bilde som er foran oss. Vi ønsker å være positive, men får se hvordan det bærer av sted, svarer Lund.

Flest fra industrien

Det er flest ledige med bakgrunn fra industriarbeid (507), bygg og anlegg (455) og butikk- og salgsarbeid (399).

Variasjoner blant kommunene I fylket er det for øyeblikket høyest ledighet i Flekkefjord og Songdalen begge med 4,4 prosent ledighet. Så følger Kristiansand med 4,2 prosent og Søgne med 3,8 prosent ledighet. Lavest ledighet i august 2015 finner vi i Sirdal med kun 0,8 prosent ledighet.

Fylkesvise variasjoner

Ledigheten for Vest-Agder er 3,7 prosent av arbeidsstyrken, noe som er 0,6 prosent høyere enn det nasjonale gjennomsnittet. Blant fylkene er ledigheten høyest i Aust-Agder med 4,2 prosent, Vest-Agder og Finnmark følger på plassene bak med 3,7 prosent ledighet.

En normal ledighetsutvikling ville nå ha vært en fallende ledighet utover høsten.

— Men det skjer nok ikke i år. Det forventes fortsatt stigende ledighet i Vest-Agder utover høsten 2015, melder Nav.