Det kommer fram i en pressemelding fra Nav.

Det har i august vært en oppgang i antallet ledige i Vest-Agder. Det er nå 3427 som er helt ledige. Det utgjør 3,7 prosent ledighet og er en oppgang på 127 personer fra juli 2015. — Problemene i oljerelaterte virksomheter slår nå for fullt inn i våre ledighetstall. Vi har landets nest høyeste ledighet med 3,7 prosent, skriver Nav Vest-Agder i sin pressemelding.

Verst i Aust-Agder

Bare i Aust-Agder er ledigheten høyere enn i nabofylket i vest. I Aust-Agder er 4,2 prosent av arbeidsstyrken nå helt ledige.

Sammenliknet med for ett år siden har det vært en oppgang i ledigheten på 19 prosent i Vest-Agder. Omregnet i personer betyr det 545 flere ledige nå enn på samme tid i 2014. — Ser vi på gruppen «ingeniører og ikt-arbeid», så har de den desidert sterkeste stigningen det siste året. Sammenliknet med for ett år siden er ledigheten i denne gruppen mer enn fordoblet, forteller avdelingsdirektør i Nav Vest-Agder, Per Lund.

Torsdag kom det frem at 475 fast ansatte hos National Oilwell Varco (NOV) i Kristiansand og Søgne må slutte innen året er omme. Disse er ikke medregnet i Navs ferske tall.

Lavest ledighet i Sirdal

Ledigheten fordelt på bransjer: Det er flest ledige med bakgrunn fra industriarbeid (507), bygg og anlegg (455) og butikk- og salgsarbeid (399).

Variasjoner blant kommunene: I fylket er det for øyeblikket høyest ledighet i Flekkefjord og Songdalen begge med 4,4 prosent ledighet. Så følger Kristiansand med 4,2 prosent og Søgne med 3,8 prosent ledighet. Lavest ledighet i august 2015 finner vi i Sirdal med kun 0,8 prosent ledighet. Så kommer Åseral med 2,1 prosent og Audnedal med 1,9 prosent ledighet.

Fylkesvise variasjoner: Ledigheten for Vest-Agder er 3,7 prosent av arbeidsstyrken, noe som er 0,6 prosent høyere enn det nasjonale gjennomsnittet. Blant fylkene er ledigheten høyest i Aust-Agder med 4,2 prosent, Vest-Agder og Finnmark følger på plassene bak med 3,7 prosent ledighet.

Forventet utvikling: En normal ledighetsutvikling ville nå ha vært en fallende ledighet utover høsten, men det skjer nok ikke i år. Det forventes fortsatt stigende ledighet i Vest-Agder utover høsten 2015. ## 84.700 ledige i Norge

Arbeidsledigheten på landsbasis er nå på 3,1 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,9 prosent i august i fjor, viser tall fra Nav. Ved utgangen av august var 84.700 personer registrert som helt ledige hos Nav. Det er 5.800 flere enn for ett år siden.

Den økningen vi nå ser er i tråd med våre anslag for utviklingen på arbeidsmarkedet.

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak var på 93.800 personer i juli, tilsvarende 3,4 prosent av arbeidsstyrken. Det er 8.300 flere enn for ett år siden, da bruttoledigheten var på 3,2 prosent.

– Den økningen vi nå ser er i tråd med våre anslag for utviklingen på arbeidsmarkedet. Økningen har vært særlig stor i Rogaland hvor ansatte oljenæringen er særlig utsatt på grunn av lave oljepriser og nedgang i oljeinvesteringene, sier fungerende arbeids- og velferdsdirektør Kjersti Monland til NTB.

Sogn og Fjordane har den laveste ledigheten i Norge, på 2,0 prosent av arbeidsstyrken, fulgt av Oppland og Troms, med henholdsvis 2,1 og 2,4 prosent.