— Vi kan ikke akseptere at internasjonale selskaper ikke bidrar i det hele tatt.

Statsminister Jens Stoltenberg er på vikingferd i Paris. Han er i ordkamp mot internasjonale selskaper som gjennom «aggressiv skatteplanlegging» ikke tar sin del av skattebyrden.

— Med offentlige finanser under press i mange land må innbyggerne tåle høyere skatter og dårlige offentlige tjenester, sier han onsdag formiddag til ministermøtet i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) i Paris.

Dobbel nullskatt

Stoltenberg går tilbake til tiden da internasjonale selskaper vokste frem. Da jobbet politikerne for å hindre at selskapene betalte dobbel skatt ved at de ble skattlagt i flere land.

— I de seneste årene har problemstillingen snudd. Nå er det internasjonale samfunnet i stadig større grad opptatt av å hindre dobbel nullskatt, sier han.

Vinn-vinn på skatt

Stoltenberg fortsetter med å beskrive sine skattedrømmer. — Den gode nyheten er at å stoppe skatteunndragelse og skatteparadiser er en vinn-vinn-situasjon. Det øker skatteinntektene. Det fører til et større skattegrunnlag. Og det gir muligheter til å redusere skattesatsene og til å finansiere vekstfremmende offentlige prosjekter, sier han.

Irland i søkelyset

Stoltenberg er ikke alene i kampen mot de internasjonale selskapene med lav skatt. Han er del av en internasjonal bølge.

Senest i forrige uke var Apples toppsjef Tim Cook til høring i den amerikanske kongressen. Der måtte han svare for Apples avanserte, men lovlige, skatteplanlegging.

Ved å kombinere de amerikanske og irske skattesystemene har det meget lønnsomme Apple-konsernet vært i stand til å krympe skatten kraftig. Apple har kanalisert store inntekter til irske datterselskaper med liten eller ingen skatt. — Hva synes du om de irske skattereglene?

— De er annerledes enn de norske og de er klart lavere. Det viktige for meg er å få til åpenhet og å begrense selskapers muligheter til å flytte penger mellom land, og det er det vi gjør i Norge nå, sier Stoltenberg til Aftenposten.

- Bør irene endre skattreglene sine?

— Jeg vil ikke komme med noen moraliserende pekefinger overfor Irland. Men jeg kommer til å understreke at vi endrer våre regler slik at det blir mindre enkelt å utnytte lave skattesatser i andre land, for eksempel i Irland. Altså å slippe norsk skatt fordi man bruker de irske skattesatsene, sier statsministeren i solen over Paris.

Skattefri kaffe

I Storbritannia har kaffekjeden Starbucks møtt kraftig kritikk for sin avanserte og lovlige skatteplanlegging. Kjeden kom deretter med tilbud om frivillig innbetaling av litt skatt.

EU har kjørt hardt mot hemmelighold i sveitsiske banker og langt på vei fjernet muligheten til å skjule skattbare inntekter på hemmelige konti i Sveits.

Men parallelt med kritikken av selskapene kommer det kritikk av mange lands kompliserte og hullete skattesystemer. Nasjonale hull og unntak er hver for seg opprettet i gode hensikter. I sum og i kombinasjon over grensene gir de imidlertid store muligheter til trylle bort skattene helt lovlig.

Kutter skatten

Søndag 5. mai prøvde Stoltenberg å leve opp til sine egne drømmer om skatt. Da foreslo han å kutte skatten på overskudd for bedrifter og næringsdrivende fra 28 til 27 prosent fra 2014.

Kuttet finansierer han med et forslag Finansdepartementet sendte på høring 11. april. Der foreslår departementet å sette en grense for rentefradragene internasjonale selskaper kan få i Norge.Mye av den internasjonale skatteplanleggingen skjer nemlig ved å bruke internpriser for leveranser innad i selskapene og over landegrensene. Det skjer på en måte som gir store kostnader til fradrag i land med høy skatt. Dermed flytter de overskuddene ut og får tilsvarende høye overskudd i land med ingen eller lav skatt.

Stoltenberg regner med å få inn «anslagsvis 3 milliarder kroner» ved å innføre denne begrensingen.