Skatt, skattesnyting og skatteparadiser er blitt et hett tema i et kriserammet og sparetrett Europa. Temaet fikk derfor betydelig plass da EUs stats— og regjeringssjefer holdt toppmøte i Brussel onsdag.

De kom lenger enn antatt. EU-lederne setter årsskiftet som frist for automatisk utveksling av kontoopplysninger landene imellom. Det var en tekst også skeptikerne Østerrike og Luxembourg gikk med på.

- Jeg hadde ikke regnet med at vi skulle komme så langt, sier Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Britiske David Cameron bruker ordet «gjennombrudd» etter først å ha rettet et spark i retning «to land som har blokkert år etter år».

Informasjon

EU-lederne har slitt lenge med å få på plass mer omfattende og automatisk informasjonsutveksling ettersom både Østerrike og Luxembourg har satt seg på bakbeina. Mens Luxembourg har en stor og viktig banksektor, har Østerrike blant annet vist til privatlivets fred.

- Vi må koordinere bedre, utveksle informasjon, sa Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt da han kom til Brussel.

EU-landene er allerede enige om å innlede forhandlinger med tredjeland, da spesielt Sveits, om å utveksle informasjon om kontoinnhold.

Smutthull

Ifølge beregningene mister EU-landene rundt 1.000 milliarder euro i inntekter i året på skatteunndragelse, men også på at selskaper benytter lovlige smutthull.

Tunge selskaper anklages for å utnytte europeiske regler til å minimere skatteutgiftene sine.

Apple er blant selskapene som nå er under skattelupen. Ifølge amerikanske myndigheter har giganten betalt kun 2 prosent skatt på milliardinntekter fra utlandet gjennom et smutthull i irsk skattelov.

Britiske avdelinger av Amazon, Google og Starbucks anklages også for å utnytte systemet.