Høyere moms, dyrere vin, dyrere biler, mer boligskatt og høyere arbeidsgiveravgift. Statsminister Jens Stoltenberg kan bli nødt til å ta hardt i for dekke inn skattlettelsene han har startet.

Hvis han må kutte skattesatsen på 28 prosent for personer, slik han skal for bedrifter, trenger han titalls milliarder i økte skatter fra andre kilder.

Han har allerede foreslått å senke skattesatsen på bedriftenes overskudd fra 28 prosent til 27 prosent fra neste år. Dette har han dekket inn med økt skatt fra internasjonale selskaper.

Finansdepartementet skriver i en pressemelding at dette er «et første skritt i en større omlegging av bedriftsbeskatningen, med reduserte satser og bredere grunnlag».

Henger sammen

Satsen på 28 prosent inngår også i skattleggingen av personer. Ved stor avstand mellom 28 prosent skatt på inntekten til personer og satsen for bedriftene, vil mange personer omorgansiere arbeidet sitt inn i et aksjeselskap for å få lavere skatt.

— Selskapsskatten henger sammen med personskatten. Det er ganske lett å omgjøre personlig inntekt til selskapsinntekt. For å sette det på spissen: Den dagen du fjerner selskapsbeskatningen, vil du se utslag på skatteinntektene fra personer, sa lederen for Regjeringens nylig nedsatte skatteutvalg, SSB-sjefen Hans Henrik Scheel, på et seminar i Arbeiderpartiet 14. mai.Han viste deretter langt på vei konsekvensen av å sette ned skatten for bedrifter:

- Dette er nesten ikke til å løse på andre måter enn ved å ha like satser for personer og aksjeselskaper. Vi kan kanskje godta forskjeller, hvis vi godtar tilpasninger og forskjeller i skattleggingen, sa Scheel.

Det vil si: Lavere sats for bedrifter må følges lavere sats for personer.

Dyre skattekutt

Det blir svært dyrt hvis Stoltenberg skal senke satsen på 28 prosent for både personer og bedrifter. Han får behov for store millliarder fra andre kilder for å holde uendret samlet skattenivå.

Hver prosentenhet reduksjon i satsen på 28 prosent for både bedrifter og personer koster 12-13 milliarder kroner.

I Sverige er bedriftsskatten vedtatt satt ned til 22 prosent. Hvis Regjeringen skal kutte skattesatsen for personer og bedrifter fra 28 prosent til 22 prosent, koster det isolert sett rundt 75 milliarder kroner.

Skattemenyen

Stoltenberg kan øke skattene og dekke inn lettelser i satsen på 28 prosent ved å plukke fra denne menyen:

  • Øke gjennomsnittlig momssats med 5 prosentenheter: 55–60 mrd. kr. Gjeldene satser veriere mellom 0 og 25 prosent. Anslag på den offentlige inntekten i 2012: 221 mrd. kr.

  • Øke gjennomsnittlig sats i trygdeavgiften med 5 prosentenheter: 65–70 mrd. kr. Gjeldene satser varierer mellom 4,7 og 11 prosent. Anslag på den offentlige inntekten 2012:105 mrd. kr.

  • Øke gjennomsnittlig sats i arbeidsgiveravgiften med 5 prosentenheter: 55–60 mrd. kr. Gjeldene satser varierer mellom 0 og 14,1 prosent. Anslag på den offentlige inntekten 2012: 148 mrd. kr.

  • Full skattlegging av inntekt og formue knyttet til hus og hytter : 59,5 mrd. kr. Det er i dag ikke skatt på «inntekt» av å bo i egen bolig og grunnlaget i formuesskatten er omtrent en fjerdedel av markedsverdien.

  • Øke momsen på mat fra 15 prosent til 25 prosent: 13,5 mrd. kr.

  • Fjerne fritak og nedsatt sats i elavgift for industrien : 5,7 mrd. kr.

  • Fjerne nullsats for moms på aviser, tidskrifter, bøker og elektrisitet i Nord-Norge : 4,9 mrd. kroner.

  • Fjerne tax-free kvoter på alkohol og tobakk: 4 mrd. kr.

  • Doble avgiftene på å kjøpe og eie bil : 20,9 mrd. kr.

  • Doble avgiftene på bensin og diesel : 16,3 mrd. kr.

  • Doble avgiftene på alkohol : 11,8 mrd. kr.

  • Doble avgiftene på tobakk : 7,4 mrd. kr.

De tre første avgiftene i menyen har ulike satser etter vare, tjeneste, inntektstype og geografi. Inntektsøkningen er basert på anslåtte inntekter i 2012 og Aftenpostens anslag på gjennomsnittlig sats.De fem neste punktene er Finansdepartementets anslag for 2013. De fire siste punktene er basert på Finansdepartementets anslag på inntektene fra disse avgiftene i 2012. Det er ikke tatt hensyn til at satsendringer og bortfall av fritak vil føre til endret adferd.