Livet på toppen er en fast intervjuserie i Aftenpostens økonomimagasin hver torsdag. Se tidligere intervjuer nederst.

— Under fotograferingen før intervjuet sa du at du følte deg litt anspent og stiv. Da dro du en kortstokk opp av lommen. Hvorfor det?

— Jeg har alltid med meg mine 52 beste venner. De har hjulpet meg mange ganger. Jeg er ikke bare sjef, jeg er også tryllekunstner. Det er en del av meg, og det bruker jeg i hverdagen på jobb.

- Hvordan da?

— Jeg tror det er for mye alvor på jobb. Vi trenger å le litt, løsne litt på slipsknuten. For meg er tryllekunsten et talent, og det har jeg valgt å dele med andre - også på jobb. Slik som gode historiefortellere bruker historier og vitser til å få frem sitt poeng, bruker jeg tryllekunstene.

- Har du et eksempel?

— Jeg var innkalt til et møte i Haag for å diskutere hvordan vi skulle forbedre økonomien. Jeg kjente da jeg kom inn i møterommet hvordan alvoret hang tungt over bordet. Da min tur kom, ba jeg om å få låne en 10-euroseddel. Den tryllet jeg om til en 20-euroseddel.

- Hvordan reagerte toppsjefene på dette?

— Stemningen løste seg opp. Vi kunne kaste jakken, brette opp ermene og jobbe med en helt annen positiv energi. Det er mange sjefer som er for stive og alvorlige. De trenger å le litt mer - og det har mange av dem forstått etterhvert.

- Men er du ikke redd for å bli kjent for klovnen fra Norge?

— Det er alltid behov for en narr, en som sier ting som de er og kan løse opp litt. Jeg vil ikke bli husket bare for å være tryllekunstner, men hvis de husker tryllekunstneren, tror jeg også de lettere husker andre ting jeg står for og ønsker å få gjennomført. Og så tror jeg de husker at jeg er en som inspirerte og motiverte dem.

- Går det an å kombinere tryllekunstneren og å være en troverdig leder?

— Det spørsmålet har jeg fått flere ganger. "Hvordan kan du lure folk på denne måten?", spør de. Jeg svarer at jeg er jo meg. Jeg kan ikke legge bort kortene mine bare fordi jeg er blitt sjef. Jeg er sjef med hele meg.

- Hva mener du med det?

— Jeg ønsker å ta vare på meg selv og være meg selv. Ærlighet, integritet og respekt for mennesker er verdier som ligger i bunnen av alt jeg gjør.

- Det var mange flotte ord. Hva betyr det for deg?

— Det handler om menneskene som jobber her. Jeg leder et selskap med eksperter som har enorm kompetanse på de mest tekniske ting. Jeg kan ingen ting om akkurat det etter å ha jobbet med HR hele mitt liv. Min jobb er å få menneskene til å jobbe godt sammen, guide og coache dem i riktig retning. Da trenger jeg disse verdiene for å se kolleger og hjelpe dem videre.

- Har du noen gang opplevd å trosse disse verdiene?

— Nei... ikke egentlig. Men jeg hadde problemer med å forsvare Shell i forbindelse med at vi fortsatte vår virksomhet i Sør-Afrika på 90-tallet. Da boikottet alle andre landet, mens vi ble. Men da dukket den iboende optimisten i meg opp.

- Hva mener du?

— Optimisten i meg tenkte at Shell må jo ha en grunn til å fortsette arbeidet i det landet, det må være noe jeg ikke har fått med meg. I ettertid viste det seg at Shell ikke hadde klart å formidle hva de gjorde for å bidra til samfunnet lokalt. Da Nelson Mandela overtok, møtte han Shellsjefen og takket for at vi fortsatte arbeidet vårt mot apartheid inne i landet.

- Tidligere i intervjuet fortalte du at du ikke har teknisk kompetanse, mens de fleste av dine ansatte nettopp er slike eksperter. Hvordan er det å lede ute å vite hva dine ansatte egentlig holder på med?

— Jeg er den som stiller alle de vanskelige og dumme spørsmålene. Det betyr at de må vise at de kan forsvare det de har gjort, de må ha vurdert alle andre muligheter. Jeg gjør det samme oppover i systemet.

- Har det noen gang kostet deg noe å være så ærlig?

— Jeg har noen ganger følt meg litt annerledes. Jeg er jo den som sier fra om jeg føler meg urettferdig behandlet - eller når jeg ser andre bli urettferdig behandlet eller ikke blir hørt på. Da rapporterer jeg ting. Jeg vil heller være tro mot meg selv enn mot kolleger, sjefer eller andre personer. Sånn sett kan det sikkert ha kostet noe der og da, særlig emosjonelt. Men i det lange løp er det kanskje akkurat derfor jeg sitter der jeg gjør i dag?