Livet på toppen er en fast intervjuserie i Aftenpostens økonomimagasin hver torsdag. Se flere intervjuer nederst

— Du ledet tidenes tøffeste nedbemanning i Dagbladet, måtte kvitte deg med et kobbel av ledere i nye Amedia og nå må du spare 150 millioner i NRK. Hvordan takler du slike prosesser?

— Du må være komfortabel med alltid å leve med et press i slike jobber, og ikke bli livredd om du ikke sover en natt. Det er mange netter hvor jeg har ligget og grublet over løsninger eller saker jeg skulle inn i.

- Det hender at du ikke sover?

— Ja, det hender. Man må ikke få panikk av det, men tenke at det over tid går greit. Jeg pleier å si at det ikke er noe problem om jeg ikke sover én natt, men at det er verre om det blir to.

- Hva grubler du på når du ligger våken?

— Jeg grubler mest på løsninger, jeg er ikke så veldig ofte bekymret. Og jeg har alltid sagt til meg selv: Jeg har en fantastisk jobb, jeg har valgt dette selv og jeg har en stor mulighet til å bidra til noen viktige oppgaver.

- På tross av å ha ledet mange tøffe og kontroversielle prosesser beskrives du som ute av stand til å skaffe deg uvenner. Hvordan klarer du egentlig det?

— Hehe, det høres jo nesten umulig ut! Jeg legger veldig vekt på å være åpen og tydelig, folk skal ikke lure på hva jeg mener og hvor de har meg. Jeg liker at det av og til blir litt høy temperatur, men jeg synes ikke det er greit å ha uvenner og prosesser som henger i luften og blir vonde over tid. Da er jeg veldig bevisst på å ta tak i det. Og så er jeg jo sosial og liker folk. Det tror jeg er en viktig lederegenskap.

- Det virker som om suksessformelen din i stor grad består av å være åpen og ærlig med de rundt deg?

— Ja, helt klart. Det primære for å bygge tillit er at man er åpen og ikke mistenker hverandres motiver. Jeg misliker sterkt å bli misforstått og at min motivasjon for en beslutning blir mistenkeliggjort. Jeg er mye mer var på det enn en skvær uenighet.

- Selv om du ikke har mange uvenner, vil jeg tro at mange likevel har vært forbannet på deg gjennom alle disse tøffe prosessene. Går det inn på deg?

— Det går inn på meg, men samtidig tenker jeg at «dette må gjøres, det er derfor jeg har den jobben jeg har». Jeg har tenkt en del på at man som leder ikke må unnskylde seg. Man må argumentere rasjonelt og ordentlig, og holde fast i den langsiktige planen. Hvis du må unnskylde de valgene du tar, får du finne deg noe annet å gjøre.

- Du har ikke mye medlidenhet med topplederes selvmedlidenhet?

— Jeg er ikke veldig imponert over dem som fokuserer mest på de vanskelige sidene: at det er så mye å gjøre, at det er så lite fritid, at det er så tungt. Jo, det tar mye tid, men jeg får anledning til å bruke masse krefter på noe jeg synes er viktig, jeg får innflytelse og muligheten til å treffe mange spennende mennesker. Sist uke spiste jeg middag sammen med kongen i tre timer, det var en kjempeopplevelse!

- Du er vant med mye oppmerksomhet gjennom ulike topplederjobber i mediebransjen. Hvordan er trykket som kringkastingssjef?

— Det er på et helt annet nivå, men jeg klager ikke over det. I en jobb som dette er det nesten en del av stillingsinstruksen å være tilgjengelig.

- Men også du har vel behov for å koble av?

— Jeg også må ha arenaer der jeg bare kan leve ut litt galskap. Jeg kan se Manchester United på Old Trafford og skrike akkurat like høyt som før. Jeg var faktisk så heldig å få en halvtime med Sir Alex Ferguson i fjor. Jeg spurte ham: «Hva handler ledelse om?»

- Hva svarte han da?

— Han så på meg og sa: Det har alltid handlet om to grunnleggende ting. Du må alltid ha et bevisst forhold til innsatsen du legger ned på jobb og i trening. Og du må alltid ha et bevisst forhold til områder du kan bli bedre på. Jeg var satt ut etter den samtalen.