— Det er tungt i bransjen, og det er tungt for enkeltpersoner som mister jobben, sier Mæland om situasjonen i olje- og offshorebransjen. Hun sier næringen må inn i en omstillingsperiode.

Onsdag skal sannsynligvis National Oilwell Varco fortelle hvor mange som mister jobben hos dem.

Grønt skifte

— Det kommer et grønt skifte. De må sikte mot fornybar energi og digitalisering. Det er de også innstilt på, sier Mæland like før hun skal på omvisning i Dyreparken i Kristiansand. Før møtet med reiselivsnæringen, møtte hun andre representanter fra sørlandsk næringsliv - deriblant oljebransjen. Hun tror både bransjen og ansatte er endringsvillige.

De ba om såkornfond, som alle andre

— De er konkurransedyktige og vil klare omstillingene, sier hun.

— Kan regjeringen stille opp med noe for bransjen?

— Jeg får ikke noe rop om tiltakspakke slik det var under finanskrisen. De ba om såkornfond, som alle andre. Der lovet jeg ikke noe, men vi har bevilget 20 millioner kroner til Sørlandslaben og det finnes muligheter i Innovasjon Norge, sier Mæland.

— Sørlandslaben, eller egentlig Mechatronics Innovation Lab, trenger etter hvert mer penger. Vil de få det?

— Nå har vi tatt stilling til disse 20 millionene som de søkte om, så får vi se senere, sier Mæland.

Innovasjon

Næringsministeren er opptatt av at det finnes mye innovasjon i oljeservicebedriftene og andre næringer i landsdelen. Tirsdag besøkte hun Viking Heat Engines. Det kristiansandsbaserte selskapet har utviklet en maskin som omdanner varme til elektrisk kraft.

— De virker fremtidsrettet og fokuserer internasjonalt, og er et godt eksempel på innovasjon. Ut fra problemer dukker det ofte opp muligheter, sier Monica Mæland.