Kan bli nye kutt i MHWirth

Akastor-sjef Kristian Monsen Røkke frykter det kan bli nødvendig å kutte ytterligere i datterselskapet MHWirth.

Publisert: Publisert:

Kristian Monsen Røkke, fortsatt ganske fersk konsernsjef for børsnoterte Akastor, varsler at det kan komme enda flere kutt i datterselskapet MHWirth. Foto: NTB Scanpix

 • RUNE ØIDNE REINERTSEN
Denne artikkelen er over fire år gammel

— Etter sterk vekst gjennom ti år var MHWirth rigget for en kapasitet som langt overgikk etterspørselen i 2014. Nå er vi i ferd med å redusere bemanningen med 40 prosent, men fortsetter det slik det ser ut nå, vil vi måtte gjøre ytterligere kutt. Det må vi være ærlige på, sier Kristian Monsen Røkke (32) i et intervju med Dagens Næringsliv søndag.

Mer enn halvert børsverdi

Det var i august 2015 at Kjell Inge Røkkes sønn gikk inn som daglig leder for Akastor, som ble skilt ut fra Aker Solutions og børsnotert sent i september 2014. Utviklingen i børsverdi illustrerer utviklingen for det som Finansavisen pleier å omtale som «Røkkes krambod»: Fra drøye sju milliarder kroner første handledag i 2014 til litt over tre milliarder nå. Fallet har vært på 57 prosent, riktignok i en sektor som jo er generelt hardt truffet av oljenedturen.

Ingen nye borepakker i 2016 eller 2017

Boreteknologileverandøren MHWirth, som styres fra Dvergsnes i Kristiansand, er største datterselskap i Akastor. Røkke junior sier til DN at han ikke ser for seg at MHWirth signerer en eneste ny kontrakt på komplette borepakker hverken i 2016 eller 2017. I forlengelsen av det understreker han viktigheten av å tilpasse kapasiteten til etterspørselen etter MHWirths produkter og tjenester.

Mange på vei ut døra

Røkke viser til den pågående nedbemanningsprosessen i Akastor. Den omfatter 2300 ansatte, hvorav 1800 i MHWirth. Det gjelder imidlertid for MHWirth globalt - selskapet har datterselskaper og avdelinger en rekke steder i verden.

Som Fædrelandsvennen meldte i romjulen, er bemanningen på Sørlandet redusert fra 1590 ansatte og innleide medarbeidere i desember 2014 til 1110 per 1. januar 2016. Men på det tidspunkt var ytterligere 200 medarbeidere inne i sin oppsigelsestid.

Publisert:

Les også

 1. Stemningsrapport fra oljenedturen

 2. 150 fast ansatte slutter

 3. Oppsigelser hos MHWirth

 4. - Det ser bra ut for 2015. Likevel er situasjonen på mange måter dramatisk

 5. Tapte søksmål mot MHWirth

 6. Tapte 351 millioner på tre måneder

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
 1. Kristiansand
 2. Aker Solutions
 3. Næringsliv
 4. MHWirth
 5. Akastor