— Etter sterk vekst gjennom ti år var MHWirth rigget for en kapasitet som langt overgikk etterspørselen i 2014. Nå er vi i ferd med å redusere bemanningen med 40 prosent, men fortsetter det slik det ser ut nå, vil vi måtte gjøre ytterligere kutt. Det må vi være ærlige på, sier Kristian Monsen Røkke (32) i et intervju med Dagens Næringsliv søndag.

Mer enn halvert børsverdi

Det var i august 2015 at Kjell Inge Røkkes sønn gikk inn som daglig leder for Akastor, som ble skilt ut fra Aker Solutions og børsnotert sent i september 2014. Utviklingen i børsverdi illustrerer utviklingen for det som Finansavisen pleier å omtale som «Røkkes krambod»: Fra drøye sju milliarder kroner første handledag i 2014 til litt over tre milliarder nå. Fallet har vært på 57 prosent, riktignok i en sektor som jo er generelt hardt truffet av oljenedturen.

Ingen nye borepakker i 2016 eller 2017

Boreteknologileverandøren MHWirth, som styres fra Dvergsnes i Kristiansand, er største datterselskap i Akastor. Røkke junior sier til DN at han ikke ser for seg at MHWirth signerer en eneste ny kontrakt på komplette borepakker hverken i 2016 eller 2017. I forlengelsen av det understreker han viktigheten av å tilpasse kapasiteten til etterspørselen etter MHWirths produkter og tjenester.

Mange på vei ut døra

Røkke viser til den pågående nedbemanningsprosessen i Akastor. Den omfatter 2300 ansatte, hvorav 1800 i MHWirth. Det gjelder imidlertid for MHWirth globalt - selskapet har datterselskaper og avdelinger en rekke steder i verden.

Som Fædrelandsvennen meldte i romjulen, er bemanningen på Sørlandet redusert fra 1590 ansatte og innleide medarbeidere i desember 2014 til 1110 per 1. januar 2016. Men på det tidspunkt var ytterligere 200 medarbeidere inne i sin oppsigelsestid.