Omsetningen i MHWirth sank fra 2,4 milliarder kroner til 1,4 milliarder kroner, målt mot samme kvartal i fjor. Før skatt gikk MHWirth med et underskudd på 351 millioner kroner. På samme tid i fjor var det overskudd på 80 millioner kroner.

— MHWirth har gitt oss store tap i år. Omstruktureringen har kostet mye og det er dårlig marked, sa Kristian Monsen Røkke da han presenterte tallene mandag morgen. Han er konsernsjef i Akastor som eier MHWirth. Hele Akastor sliter tungt, og MHWirth står for de største tapene.

Mindre ordrebok

MHWirth har kuttet eller er i ferd med å kutte 1800 stillinger på verdensbasis. Reduksjonen er på 42 prosent av bemanningen. Årsaken til kuttene er at riggselskapene ikke investerer noe særlig for tiden. Det rammer MHWirth som leverer boreutstyr.

Nye ordrer er mer enn halvert fra i fjor. Så langt i år har selskapet fått inn 2,4 milliarder kroner i ordrer. Frem til samme tid i fjor var det kommet inn ordrer for 5,4 milliarder kroner. Ordreboken har nå krympet fra 10,5 milliarder til 6,4 milliarder.

Usikkert i Brasil

Og en stor del av ordrene er det usikkerhet knyttet til.

— En vesentlig del av MHWirths ordrereserve er leveranse av sju borepakker til Jurong skipsverft i Singapore for leveranse i Brasil. På grunn av usikkerheten for Sete Brasil vil hele leveringsprosessen forsinkes frem til man finner en løsning på Brasil situasjon, står det i kvartalsrapporten.

Da Akastor-ledelsen fikk spørsmål om dette på presentasjonen, svarte finansdirektør Leif Borge:

— Mye er utsatt i Brasil. Det er enighet om at de skal slå ned tempoet på leveransen. Vi får også mindre penger enn vi skulle hatt. Dette påvirker oss, men vi vet ikke hvor mye. Det er vanskelig å si hvor lang tid det tar. Det er stadig endrede meldinger fra Brasil, sa Borge.