Etter at det ble funnet hestekjøtt i produkter som skulle inneholde storfekjøtt i en rekke land i Europa, har 31 prosent i Storbritannia kuttet ut ferdigretter, viser en meningsmåling gjennomført av ComRes for Sunday Mirror og søndagsavisa til The Independent.

Målingen viser også at 53 prosent vil forby import av alle kjøttprodukter inntil man kan være sikre på matens opprinnelse.

Det er blitt funnet hestekjøtt i 29 av 2.501 kjøttprodukter testet i Storbritannia.

Den britiske avisen The Guardian skriver at et av de helt sentrale firmaene i hestekjøttskandalen bruker et nettverk av selskaper som har forgreninger til den dømte våpenhandleren Viktor Bout.

Kjøttet — som har blitt solgt som storfe i europeiske dagligvarebutikker - er innom en lang rekke mellomledd i flere land før det når ut til forbrukerne. I samarbeid med Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) har The Guardian nå gått dette nettverket etter i sømmene.

Et av de sentrale selskapene i hestekjøtthandelen er Draap Trading, med base i Limassol på Kypros. Draap er eid av en stiftelse som er registrert på De britiske jomfruøyene, et såkalt skatteparadis. Videre har man avdekket at Draaps direktør er et annet selskap ved navn Guardstand, som også er registert på Kypros. Ifølge en rapport fra 2011 eide dette firmaet, Guardstand, en andel i et tredje selskap som heter Ilex Ventures. Ilex knyttes til den internasjonale våpenhandelen og Viktor Bout, også kjent som «dødens handelsmann».

— Det er alt for lett for skurker å få hestekjøtt til å fremstå som storfe, for våpenhandlere til å profitere på kriger, eller korrupte diktatorer å stjele ressurser fra sitt eget land - om det er det de vil. Eierskapet i europeiske selskaper kan skjules helt lovlig ved å bruke forvaltere eller andre selskaper registrert i jurisdiksjoner med sterkt hemmelighold, sier Rosie Sharp i organisasjonen Global Witness.