— Vi har ikke fått et entydig verifisert svar på om lasagnen inneholder hestekjøtt. Dette venter vi svar på i dag, sier kvalitetssjef Martina Rabsch i Rema 1000 Norge til Aftenposten.

Hun regner det likevel som nærliggende at dette produktet er rammet av matskandalen som har rast over Europa de siste ukene. I dag bekreftet NorgesGruppen at deres First Price Lasagne også inneholdt hestekjøtt.

Reitan: Vi har stoppet produktene

I dag ble matvarekjedene, Mattilsynet og Forbrukerrådet kalt inn på teppet til helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre og landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum.

Ministerne krever svar på hva de gjør med situasjonen som har oppstått etter avsløringen om hestekjøtt i ferdigprodukter.

Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan henviser til andre i Rema 1000, men sier at de mistenkelige produktene er stoppet.— Vi har stoppet produktene under mistanke, sier Reitan.

Pizza, leverpostei og kjøttboller

Både han og kvalitetssjefen fremhever at de har rutiner på å sjekke produkter ved å ta stikkprøver. I forbindelse med denne saken, har de utvidet antall tester.

— Vi tester jevnlig våre produkter og har nå tatt utvidede tester av en rekke produkter for å være på den sikre siden, sier Rabsch.

Hele 25 ekstra produkter er sendt til analyse.

— Dette gjelder alt fra leverpostei, pizza, spekepølse og kjøttboller med kvernet, bearbeidet kjøtt i, sier Rabsch.

- Hva annet gjør dere for å sikre at norske forbrukere ikke får hestekjøtt i stedet for storfekjøtt i maten?

— Vi har bedt samtlige av våre leverandører svare på om de bruker hestekjøtt, om de har deklarert det som hestekjøtt eller dyrekjøtt. Samtidig har vi bedt om rapporter på sporbarheten, sier Rabsch.

Mattilsynet starter DNA-testing

Mattilsynet vil nå starte DNA-testing etter stikkprøvemetoden.

— Det innebærer at vi følger en anbefaling som er gitt til EUs medlemsland. Prøvetakingen skal komme i gang i løpet av svært kort tid. Det er noen praktiske ting som først må avklares, sier seksjonsleder Randi Edvardsen.

- Hvor alvorlig er dette?

— Det er en alvorlig situasjon fordi kjøttet i disse varene mangler sporbarhet. Vi kan derfor ikke vite om dyrene er slaktet og kjøttet produsert under tilfredsstillende hygieniske forhold. Vi vet heller ikke om dyrene kan ha fått medisiner som gjør de uegnet til menneskemat.