Mattilsynet ser alvorlig på den siste ukas avsløringer av at det er funnet hestekjøtt i lasagne som ifølge merkingen skulle inneholdt bare storfekjøtt.

Franske myndigheter mener at selskapet Spanghero har solgt omkring 750 tonn hestekjøtt merket som oksekjøtt for å tjene mer penger. Hestekjøttet er blitt solgt til Comigel, som produserer lasagne for Findus og flere andre næringsmiddelselskaper.

Seksjonsleder Randi Edvardsen sier alvoret ligger i mangelen på sporbarhet for en ingrediens.

— Vi er ikke bekymret for hestekjøtt som sådan, problemet er at det ikke er mulig å si om kjøttet inneholder medisiner som kan være skadelige for mennesker, sier hun til NTB.

Mattilsynet har ikke grunn til å tro at andre varer på det norske markedet inneholder usporbart hestekjøtt. Medisinene som kan forekomme i hestekjøtt er vanlig i veterinærbehandling av for eksempel hobby- og sportshester, men slike medisiner utelukker hesten som råvare for menneskemat i etterkant.

Britisk aversjon

Hestekjøtt er helt kurant å spise så lenge det kommer fra lovlige, godkjente slakt, der det foreligger informasjon om behandlingene hesten har fått gjennom livet.

— Det vi er bekymret for er at denne informasjonen ikke foreligger. Vi ville vært like bekymret om det hadde dreid seg om svin- eller storfekjøtt som ikke kunne spores, sier Edvardsen.

— Tror du saken ville fått like stor oppmerksomhet om det var funnet usporbart storfekjøtt i maten?

— Oppmerksomheten er nok blitt veldig stor fordi det var hestekjøtt, og fordi det var nettopp Storbritannia som oppdaget det. Britene har et helt annet syn på konsum av hest, der er det ikke ansett som matkjøtt, påpeker Edvardsen.

Tre menn som er mistenkt for å ha videresolgt hestekjøtt som var merket som storfekjøtt, er pågrepet i Storbritannia. To menn er pågrepet i Aberystwyth på vestkysten av Wales, der det ligger en kjøttforedlingsbedrift. Den tredje er pågrepet i West Yorkshire nord i England, ifølge britisk politi. Det var her politiet aksjonerte mot et slakteri tirsdag.

EU-møte fredag

EU-kommisjonen besluttet onsdag å be alle medlemsland om å DNA-teste storfeprodukter for å sjekke om de inneholder hestekjøtt. Dette blir ikke aktuelt for Mattilsynet.

— Vi har ikke lagt opp til prøvetaking ettersom matkjedene har trukket tilbake alt som kan være rammet. Da er vi beroliget, sier Edvardsen.

DNA-testing utføres heller ikke av Mattilsynet ellers.— Det er uhyre sjelden at vi tester produkter for hva slags type kjøtt de inneholder, men der det er mistenke om innhold av medisiner i slakt, tester vi en sjelden gang for dette. Vi tar i tillegg rutinemessig stikkprøver i alle typer matkjøtt for de vanligste typene antibiotika. Vi fikk nettopp inn oppsummering av en slik stikkprøvekartlegging for i fjor. Vi hadde ingen funn i 2012 av nivåer over tillatte grenseverdier, sier Edvardsen.

Fredag er det innkalt til møte i EUs fagkomité for matvarekjeden og dyrehelse (SCFCAH). Arbeidsgruppa representerer alle EU-landene, men også fagpersoner fra Norge er invitert:

— Vi sender en av våre folk til Brussel for å være til stede under fredagens møte. Det blir interessant å følge diskusjoner og se hvilke tiltak de kommer fram til, sier Edvardsen. (©NTB)