Den europeiske hestekjøtt-skandalen har vokst i omfang, og i går bekreftet Mattilsynet at produkter med hestekjøtt også er sendt til Norge.

Kjøttet er solgt i butikker i mange europeiske land, og Romania er utpekt som hestenes opphavsland.

Hestekjøttet som er solgt, kan inneholde medisiner, men en av hovedårsakene til at kjøttet vekker avsky er sannsynligvis at mange europeiske kunder rett og slett er glad i hester og ikke kunne tenke seg å spise dem.

Dét synet deler de i så fall med den rumenske hesteentusiasten Simion Craciun.

Nyhetsbyrået AP har intervjuet Craciun, en mann som redder rumenske hester fra å havne på folks middagsbord.

Når Craciun får nyss om at en hest er solgt til slakteren i den fattige Transylvania-regionen, kjøper han hesten og tar den med hjem til gården. På gården får hestene leve i vakre omgivelser og brukes som ridehester for turister.

— Når jeg ser hvordan gårdeiere pisker dem, gjør det meg gal. Det er det siste jeg tenker på før jeg legger meg og det første jeg tenker på når jeg våkner, sier Craciun.

Selger unna dyre hester

Ifølge AP har hesteeksporten i landet økt med ti prosent fra 2011 til 2012, til en årlig eksport av rundt 6300 tonn hest-, muldyr- og eselkjøtt. Rumenere selv spiser ikke spesielt mye hestekjøtt, men sender det utenlands.

Ifølge APs prognoser koster hestehold omtrent 40 prosent av en gjennomsnittlig inntekt i Romania.

Mange rumenere har derfor ikke råd til å beholde hestene sine, og selger dem til matprodusenter.

Da Romania ble EU-medlem i 2007 vedtok de dessuten et forbud mot hester i byen, og det har gjort mange hester overflødige.

Vest-europeiske fordommer

Slakter Costel Mustafa ved Bucurestis kjøttmarked er blant dem som føler at Romania ufjortjent har fått skylden for hestekjøttskandalen. Rumenerne hevder at alt kjøttet er skikkelig behandlet og merket før det eksporteres fra deres side.

Mustafa mener skandalen oser av vest-europeiske fordommer mot Romania.

— Hestemøkk! Franskmennene vil bare nedverdige oss. Britene? De er enda verre!

Craciun sier han har betalt opp mot det dobbelte av hva slakteren er villig å betale for å redde en hest. Han har nå kjøpt åtte hester som var på vei mot slakterbenken.

— Aldri om jeg ville ofret en hest, sier han til AP.