Frosne ferdigprodukter som kan ha innhold av hestekjøtt har blitt sendt til Norge, meldte EUs meldesystem, RASFF, onsdag.

– Alle de store dagligvarekjedene og Findus bekrefter overfor Mattilsynet at de har trukket varene og at de ikke lenger er i norske butikkhyller, forteller Randi Edvardsen, seksjonssjef i Mattilsynet.

Siden varene ikke lenger er i omsetning, er det heller ikke aktuelt for Mattilsynet å kreve DNA-testing av disse produktene.

— Mattilsynet er fornøyd med det, og norske forbrukere trenger ikke å frykte at de får noen av disse produktene, sier Randi Edvardsen, seksjonssjef i Mattilsynet.

Det er solgt varer i mange land i Europa med hestekjøtt, men hvor merkingen sier storfekjøtt. Flere EU-land gransker dette for å finne ut omfanget, hvordan det kan ha skjedd og hvem som står bak.

Tester ikke DNA

I pressemeldingen står det imidlertid ikke noe om hvorvidt produktene er blitt solgt til norske forbrukere før man trakk dem tilbake fra butikkene.

Onsdag skrev Aftenposten at ingen DNA-tester matvarer i norske butikker.

— Vi pleier ikke å ta stikkprøver for å se hvilke typer kjøtt matvarene i Norge inneholder. Men det kan hende både vi og mattilsynene i EU vil revurdere det etter denne hestekjøttsaken, sa Catherine Signe Svindland i Mattilsynet til Aftenposten.

Mange hester slaktes

I Norge slaktes det rundt 1500 – 1600 hester i året. Mattilsynet har skjerpet etterlevelsen av kraven til dokumentasjonen som må følge hest til slakt.

— Hesten må ha gyldig hestepass og et helsekort der all medisinering er påført. Dersom det er tvil om denne dokumentasjonen blir hesten ikke godtatt som folkemat, avslutter Edvardsen.I produkter der det er hestekjøtt skal det stå hestekjøtt på varedeklarasjonen.