Helse— og omsorgsminister Jonas Gahr Støre og Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum har bedt Mattilsynet, representanter for næringslivs- og dagligvarebransjen og Forbrukerrådet til et møte om situasjonen som har oppstått etter avsløringen om hestekjøtt i ferdigprodukter.

For en måned siden ble det avslørt at britiske matprodukter som skulle inneholdt biffkjøtt i virkeligheten inneholdt hestekjøtt. Nå omfatter skandalen minst 13 land, 28 selskaper, og 750 tonn hestekjøtt, og har også funnet vei inn i norske mathyller.

Vil vite om tiltak

Nå kaller de to ministerne aktørene inn på teppet for å få informasjon om hvilke tiltak som er foretatt for å beskytte norske forbrukere mot eventuelle skadevirkninger av denne typen umerket kjøtt.

De ønsker også svar på hvilke systemer som er etablert for å kontrollere fortløpende at maten er trygg, og at den inneholder det merkingen sier.Ministerne vil også vite hvilke forhold ved matproduksjonskjeden man bør se nærmere på.

EU tester

I EU har myndighetene bestemt at det blir en omfattende DNA-testing av biff— og hestekjøtt den nærmeste måneden. Samtidig har de besluttet at Europol får ansvaret for saken videre.

Her i Norge har Mattilsynet sagt at det ikke er aktuelt å DNA-teste norske produkter.