KRISTIANSAND: Den 34 år gamle idrettslederen ble i Agder lagmannsrett i januar i fjor dømt til fire år og tre måneders fengsel. Totalt dreide den alvorlige overgrepssaken seg om 68 overgrep mot 27 forskjellige gutter i fotballklubben Våg.

Etter at mannen var dømt, fortalte de to guttene, som i dag er 15 og 16 år, politiet om overgrepene.

Urimelig merbelastning

Overgrepene mot de to guttene skjedde i perioden fra sommeren 2008 til februar 2009, i samme periode som mannen forgrep seg mot en rekke andre gutter i fotballklubben. Den da 32 år gamle idrettslederen ble avslørt etter at moren til en av guttene skjønte at noe hadde skjedd med gutten etter trening.

Idrettslederen ble pågrepet 5. februar i 2009. Mannen innrømmet da de fleste forholdene i avhør.

34-åringens forsvarer, Arild Holden, mente de fem nye forholdene ikke ville ha medført noen ekstra straff dersom de hadde vært en del av den opprinnelige tiltalen. Dette ble avvist av retten. Kristiansand tingrett delte heller ikke forsvarerens oppfatning om at ny straff medfører en urimelig merbelastning.

Syntes synd på 34-åringen

Retten viser til at fornærmede i slike saker ofte ikke er klare til å fortelle om overgrepene før det er gått noe tid. I dommen går det frem at den ene av guttene ikke har ønsket å si noe om hendelsene, fordi han syntes synd på 34-åringen og ikke ønsket å miste ham som trener.

34-åringen forklarte imidlertid selv om en av disse guttene i avhør. Gutten var da ikke villig til å forklare seg for politiet, slik at overgrepet ikke ble en del av den første rettssaken. Retten viser til at dette ikke skal gå utover gutten, ettersom det er idrettslederen som skal lastes for selve overgrepet.

Erkjenner straffskyld

Under den første rettssaken fortalte flere av ofrene at 34-åringen var en person de så opp til og stolte på. Idrettslederen erkjente i retten at han hadde utnyttet sin stilling og posisjon i klubben til å gjennomføre overgrepene. Dette fikk betydning for straffutmålingen i straffeskjerpende retning. Som formildende ble det anført at 34-åringen erkjente de fleste forholdene.

Når det gjelder overgrepene han nå er dømt for har 34-åringen forklart at han ikke kan huske dem. Han erkjenner likevel straffskyld, noe som har fått betydning i formildende retning i straffutmålingen på 90 dager.

Begge guttene ble tilkjent 30.000 kroner hver i oppreisningserstatning.