Torsdag sykler et av Norges store, nye sykkelhåp NM-tempo på Lillehammer — med et drømmemål om å sykle seg til VM i USA i slutten av september.

— Norge har i utgangspunktet to plasser. Noen ganger benytter vi oss av begge, som i fjor, andre ganger benytter vi oss ikke av noen. Det kommer an på nivået de beste viser. Men Andreas kjørte U23-VM i fjor med en snitthastighet på sterke 49,6 km/t. Vi kjenner hverandre veldig godt, og han vet hva vi er ute etter. Han får en veldig god målestokk i morgen, og rittet kan bli helt avgjørende for VM-uttaket, sier Stig Kristiansen til Fædrelandsvennen, og legger til:- For å komme til VM må han bekrefte videre utvikling, og overbevise oss om at han kan bli blant den beste tredjedelen.

- Resultatene taler for seg

Vangstad var før denne sesongen ansett som klart best i tempo, hvor han som siste års U23-rytter imponerte med sjuendeplass i VM-debuten i fjor. Men i år har han vist at han har langt større repertoar å spille på, blant annet gjennom to seirer i UCI-ritt.

Andreas Vangstad overlater ingenting til tilfeldighetene når VM-billett står på spill. Ved å studere NM-løypa i detalj, håper han det kan hjelpe ham til knipe de nødvendige sekundene som sikrer ham NM-medalje og VM-billett. Foto: Reidar Kollstad

— Resultatene taler for seg. Han har vunnet to løp som er av de høyest rangerte ritt en kontinentalrytter kan vinne. Han har vist fram sine sterke sider som temporytter, men også helt ukjente sider for folk flest. Men for oss som kjenner ham, var de sidene langt fra ukjente, sier Kristiansen.- Må han bli topp to i NM-tempoen for å komme til VM?

— Nei, vi vil vurdere prestasjonen. Det kan skje ting som gjør at løpet ikke kan vurderes, som for eksempel punkteringer.

- Også aktuell for fellesstart

— Hvis jeg får klaff i morgen, tror jeg sjansene er gode for VM-plass, sier Vangstad etter å ha fått lest opp uttalelsene til landslagstreneren.

I forrige uke sa Vangstad til Fædrelandsvennen at han kun anså seg som VM-aktuell på tempo, og ikke på fellesstart.

— Han er inne i diskusjonen på fellesstart også, som en av dem som har levert resultater i år. Men det er mange ritt som skal sykles før laget tas ut, og hvordan laget blir kommer veldig an på hvor mange plasser vi får, sier landslagstreneren.

Atle Kvålsvoll.

Atle Kvålsvoll, sportssjef i Team Sparebanken Sør, beskriver Vangstad som temporytter slik:— Han har stor fysisk kapasitet, og er flink til å holde konsentrasjonen og fokus over tid. Det er den totalen som gjør ham litt unik, sier Kvålsvoll.

Boasson Hagen småsjuk

Etter etappe-seieren i Tour of Norway, reiste Vangstad direkte til Lillehammer hvor han prøvekjørte løypa med filmkamera. Siden har han studert løypa en rekke ganger på video, og etter å ha kjørt gjennom løypa på ny onsdag morgen, kjenner han den som sin egen bukselomme.

— Det er ingenting som kommer til å overraske meg i morgen, sier Vangstad.

Edvald Boasson Hagen er i utgangspunktet favoritt på torsdag, og blir en viktig målestokk for Vangstad.

— Dersom Andreas skal til VM, er det viktig å vise at han kan matche ham, sier Kvålsvoll.

Men rudsbygdingen har vært småsjuk foran NM på hjemmebane, og kan i verste fall ikke stille på tempoen.

— Det er litt positivt for meg, men på hjemmebane tror jeg han blir hard å slå uansett, sier Vangstad.

- Jeg tror han må vinne

Johan Kaggestad, sykkelekspert i TV2, tror Andreas Vangstad må vinne dersom han skal til VM.

— Jeg tror han må vinne, ellers er det ikke vits i å reise. Reidar (Borgersen) har deltatt, og blitt slaktet. Men jeg tror vi skal se utviklingen til Andreas over noen år. Han kommer til å utvikle seg mye på tempo, men det er også spennende at han er god til å klatre. Spørsmålet er hva han vil prioritere. Han må ikke bli for «tempotung» samtidig som det er viktig å beholde egenskapene på temposykkelen for å hevde seg som sammenlagt-rytter, sier Kaggestad.

Han mener Vangstad har en liten ulempe ved å ikke ha kjørt et eneste temporitt siden VM i fjor høst.

— Boasson Hagen er favoritt, hvis han kjører. Reidar Borgersen er også en bra temporytter. Jeg tror det vil stå mellom de to og Vangstad, sier Kaggestad.