Noen dager er bedre egnet til sykkelturer enn andre. Denne dagen er en av dem. Etter flere døgn med regn og vind, skinner sola over Spicheren treningssenter, hvor fire av guttene i Team Sparebanken Sør har møtt opp for treningstur.

Andreas Vangstad har grunn til å glise. Etappeseier i Tour of Norway, etter å ha syklet i kun tre år, legges merke til i sykkel-verden.

Fremst av dem alle er Andreas Vangstad. Altså: Fremst hva resultater angår. Han stikker seg ikke mye fram, med mindre det er ritt og hele verdenseliten jager han på våte veier et sted i nærheten av Hønefoss. Slik det gikk da han syklet seg inn i minnet til det norske sykkelfolk med en råsterk seier på siste etappe i Tour of Norway.

— Damene står i kø

— Tiden etter seieren har vært bra, men det har ikke vært noe ekstremt trykk, sier en beskjeden Andreas Vangstad.

Han blir raskt avbrutt av sin navnebror:

— Joda, damene står i kø, sier Andreas Erland, på sin sedvanlige fleipete måte.

— Han er jo så beskjeden. Det er jo helt sykt det han har gjort, sier Herman Dahl.

De tre, sammen med Thomas Larsen, er de fire syklistene basert i Kristiansand fra kontinentallaget. Nå får Fædrelandsvennen bli med på en treningstur med de ambisiøse syklistene.

Proff etter 2016

Av de tre er kanskje Andreas Vangstad nærmest å realisere proffdrømmen. En etappeseier i et ritt som Tour of

Andreas Vangstad kunne vel fortjent motta sine seierskyss etter maktdemonstrasjonen i Tour of Norway. Foto: NTB Scanpix

Norway går ikke upåaktet hen. Sykkelekspert Johan Kaggestad kaller Vangstad det største sammenlagttalentet i landet, og Vangstads egen sportssjef Atle Kvålsvoll har sagt det kan bli vanskelig å holde på et slikt talent.

— Jeg har vel sagt at jeg etter sesongen 2016 skal gå inn i proffsirkuset. Det er et realistisk mål. Men det er langt opp til de aller beste ennå, sier Vangstad.

— Det var stort for hele laget det Andreas gjorde. En ting er å vinne en spurt, men å gå alene er tøft. Det gir jo signaler på at vi gjør noe riktig, og at det er mulig å matche proffene, sier Thomas Larsen.

De setter fart oppover Torridalsveien. Langs med Otra som glinser i sola setter de sykkelen mot Vennesla. Om en måneds tid skal flere av guttene sykle NM på Lillehammer. Spesielt tempoetappen skal passe Andreas Vangstad godt.

Men gull tror han kan bli vanskelig.

Tar ikke av

— Tar jeg medalje er jeg fornøyd. Edvald (Boasson Hagen) er jo i god form, så han blir hard å slå, sier Vangstad.

— Hvordan håndterer du all rosen etter seieren?

— Det betyr vel bare at jeg har gjort noe riktig.

Thomas Larsen, Herman Dahl, Andreas Erland og Andreas Vangstad klare for å legge ut på treningstur i vakkert sørlandsvær. Foto: Kjartan Bjelland

— Kaggestad kaller deg det største sammenlagttalentet i landet?- Ja, det kan bli bra det. Noen må jo bli den første, så det kan like godt bli meg, sier Andreas Vangstad, vel vitende om at norske syklister enn så lenge har prestert best i spurt i slak oppoverbakke.

Fra lagkameratene får han høre at han er for blyg. Han er godt festet til jorda.

På en dag som denne er det greit å slenge seg på sykkelen. Men det er ikke alltid like moro. På tredje etappe av Tour of Norway måtte rytterne trosse både regn, snø og sterk vind. Også på treningsleir og ritt i Frankrike har de blitt møtt av dårlig vær.

— Når du sitter med frokosten, og det er regn, fem grader og du har 200 kilometer foran deg, så er det ikke alltid like gøy, sier Vangstad.

- Fornuftig plan

— Men vi er heldige: Vi driver jo med guttedrømmen, sier Erland.

Sportssjef Atle Kvålsvoll i Team Sparebanken Sør Foto: NTB Scanpix

Sportssjef Atle Kvålsvoll i Team Sparebanken Sør sier Vangstad har lagt seg på en fornuftig linje.— I Norge er vi veldig flinke til å hause opp talenter. Andreas jobber målbevisst, og proff etter 2016 høres ut som en fornuftig plan, sier Kvålsvoll til Fædrelandsvennen.

— Han er fersk ennå. NM blir spennende. Det er jo tempoen som er hans styrke, men han har jo vist at han har andre ting å spille på.