Andreas Erland kunne strekke hendene i været etter å ha gått i mål som vinner av den siste etappen av Tour of Norway. Foto: NTB Scanpix

HØNEFOSS: Andreas Vangstad gikk i mål i ensom majestet på den femte og siste etappen av Tour of Norway søndag.

— Det er helt fantastisk. Det er helt utrolig at det skulle holde inn, sier Vangstad til Tv 2 etter målgang.

Noen timer senere har det fortsatt ikke helt gått opp for han hva som har skjedd.

- Jeg visste etter den tredjeetappen hvor jeg ble nummer fem at jeg på en god dag kunne kjempe i toppen. Opplegget i dag passet meg perfekt, og alt gikk etter planen. Det er kjempedeilig, sier Vangstad til Fædrelandsvennen.

Han rykket fra hovedfeltet på nest siste runde i området rundt Eggemoen flyplass. Etterhvert tok 23-åringen igjen bruddet, gikk rett opp og dro bruddet. Før han rykket fra alt og alle. I et ritt hvor alle de store lagene sendte sine beste menn for å ta seieren.

- Turte ikke snu meg

Andreas Vangstad på podiet etter seieren på femte etappe i Tour of Norway. Foto: NTB Scanpix

Mange prøvde, blant andre Edvald Boasson Hagen og Gustav Larsson, men ingen klarte å komme opp til syklisten fra Kristiansand. I et fryktelig regnvær imponerte Vangstad kommentatorene med sin tøffe utforkjøringer i nærmere 100 kilometer i timen.

— Jeg så jeg hadde en god luke, men proffene kjører jo styggfort når de setter opp farta. Jeg var livredd for at jeg skulle bli hentet, men da jeg kom inn på oppløpet var jeg sikker på at jeg skulle klare det, sier Vangstad.

At Vangstad skulle vinne i dag hadde ingen trodd for noen år siden. Han satset som orienteringsløper, ble skadet, og ble rådet til å satse på sykling. I fjor tok han en råsterk 7. plass på tempo under U-23 VM i Spania.

Han er inne i sitt andre år i Team Sparebanken Sør, og har i realiteten kun tre år bak seg som syklist.

Og på toppen av det hele: Han skulle egentlig ikke sykle Tour of Norway i det hele tatt. Men da Fridtjof Røinås måtte melde avbud, fikk Vangstad plassen.

— Du kan vel kalle meg en superinbytter. Jeg fikk vite det for to uker siden at jeg skulle sykle, så det hadde ikke så mye å si. Men det er moro å gjøre det bra uansett, sier Vangstad.

Hushovd: - En døråpner

Thor Hushovd er eier av Team Sparebanken Sør, som Vangstad sykler for. Han lar seg begeistre av det Vangstad gjorde søndag.

- Jeg satt og så det på tv, og det er helt fantastisk. Det er en fantastisk prestasjon. Det er det ingen tvil om. Også er det kult at han tør å gå til slik han gjør, sier Hushovd til Fædrelandsvennen.

Hushovd, som er Norges største syklist gjennom tidene, tror dette gir Vangstad et navn i sykkelverden.

— Nå har vist fram navnet sitt, og at han er en av de store, norske talentene. Dette er en døråpner for ham, og han kan fort få tilbud fra flere lag. Fortsetter han å levere ut året kan han bli proff, sier Hushovd.

I målområdet ble hovedpersonen gratulert av ekstastiske lagkamerater:

— Det er helt rått. For en maskin, utbrøt Andreas Erland.

Andreas Erland kunne strekke hendene i været etter å ha gått i mål som vinner av den siste etappen av Tour of Norway. Foto: NTB Scanpix

Med seieren i dag havnet Vangstad på femteplass sammenlagt i rittet. Sportssjef i Team Sparebanken Sør, Atle Kvålsvoll, er mektig imponert over hvordan Vangstad tok seieren.

Kaggestad: — Det største sammenlagttalentet i landet

— Det var forferdelig spennende å se på, og måten han gjør det på er helt brutalt. Han gikk på akkurat rette tidspunkt, og når han får luke så er han veldig seig å hente, sier Atle Kvålsvoll til Fædrelandsvennen.

- Som regel har proffene god kontroll i finalen, men de tok han kanskje ikke på alvor. Jeg tror nok de fleste lå på stålet for å hente inn Andreas, så det er bare utrolig sterkt, sier sportsjefen.

Tv 2s ekspert Johan Kaggestad sier til Fædrelandsvennen at han tror Vangstad mistet en pallplassering i sammendraget ved å ligge litt feil da bruddet gikk på den fjerde etappen lørdag.

- Hadde ikke nubbesjans

— I dag hadde de ikke sjans. Khatusja prøvde å hente ham inn. Boasson prøvde, men han stivna. Det er ryttere som har vunnet etapper i Tour de France, men de hadde ikke nubbesjans, sier Kaggestad.

- Nå er han det største sammenlagttalentet i landet. Det viser dette rittet. Det er en veldig god inngang til et profflag, sier Kaggestad.

Også de norske proffene lot seg imponerene av det Vangstad gjorde.

— Det er veldig imponerende. Det ble kjørt hardt på slutten. Det er litt overraskende at ingen tok han igjen, men jeg kunne ikke kjørt noe fortere, sier Alexander Kristoff til Tv 2. Vangstads lagkamerat Vegard Robinson Bugge sikret seg klatretrøya i Tour of Norway. Rittet ble vunnet av danske Jesper Hansen.