Andreas Vangstad var så glad da han gikk i mål som vinner av siste etappe av Tour of Norway søndag. Foto: Poppe, Cornelius
Jørgen Rostrup rådet Andreas Vangstad til å sette seg på sykkelsetet. Det var ikke noe dårlig råd. Foto: Arkiv
ta0987d9.jpg Foto: Pedersen, Terje

Vi skrur tiden tre år tilbake. Andreas Vangstad, orienteringsløper, sliter med en belastningsskade i kneet, søker råd hos Jørgen Rostrup. Rostrup, som nå er medisinsk leder i Start, råder Vangstad til å begynne å sykle.

Tre år senere utklasser han Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff og resten av sykkeleliten i siste etappe av Tour of Norway. Etter en maktdemonstrasjon kunne han gå i mål i ensom majestet.

— Hadde lyst å prøve ut sykling

Det var helt utenkelig for tre år siden.

Andreas Vangstad var så glad da han gikk i mål som vinner av siste etappe av Tour of Norway søndag. Foto: Poppe, Cornelius

— Jeg gikk til Jørgen for tre år siden da jeg hadde noen problemer. Jeg sa jeg hadde lyst å prøve ut sykling. Han sa jeg bare skulle gjøre det, og at det ville ta en måned cirka før jeg hadde gode løpeben igjen, sier Andreas Vangstad til Fædrelandsvennen. - Det falt i smak?

— Sykkeltreningen falt i smak, og etter den gang har jeg ikke gått tilbake til løpingen, sier han.

Og siden har det gått fort, bokstavelig talt. Etter søndagens prestasjon er det ingen i sykkel-Norge som ikke kan navnet til Andreas Vangstad.

Vil ikke ta æren

Tv 2s ekspert Johan Kaggestad sier til Fædrelandsvennen at Vangstad bør sende en liten takk til Jørgen Rostrup, som altså anbefalte 23-åringen fra Kristiansand å sykle mot smertene han hadde i kneet.

Jørgen Rostrup rådet Andreas Vangstad til å sette seg på sykkelsetet. Det var ikke noe dårlig råd. Foto: Arkiv

— Jeg oppfordret han vel til å sykle. Han var så vidt i gang da vi snakket sammen i forbindelse med den skaden. Skaden var såpass begrensende at det var lett å motivere ham for sykling, sier Rostrup til Fædrelandsvennen.Han vil ikke ta noen ære for dagens resultat. Det er alltid utøverne som står bak prestasjonene som skal ha æren, mener Rostrup, som selv har fire VM-gull i orientering.

— Han var en selvstendig kar som likte å trene mye. Dermed passet sykling Andreas godt, og det viser seg nå at det var et lykketreff at det ble sykkel, sier Rostrup.

- Hele Andreas Vangstad er en utrolig historie

Han beskriver Vangstad som en orienteringsløper som var god fysisk, men som slet litt med det tekniske. Dermed ble det en del bomturer i de sørlandske skoger.

— Men han var i ferd med å knekke en kode der og, før skadene satte en stopper for videre utvikling, sier Rostrup.

ta0987d9.jpg Foto: Pedersen, Terje

Johan Kaggestad er veldig imponert over hvor raskt Vangstad har blitt det han kaller «Norges største sammenlagttalent».— Hele Andreas Vangstad er jo en utrolig historie. Sykkel er ikke en vanskelig, teknisk idrett, så om man har grunnmuren rent kondisjonsmessig trenger det ikke ta så lang tid å bli god. Han er en veldig målrettet, ung mann. Han er god til å trene, og har bestemt seg for å satse på dette, sier Kaggestad.

- Enten gikk jeg i elva, eller så gikk det bra

For Andreas Vangstad gikk turen etter seieren direkte til Lillehammer for å finsikte løypa til NM, som er neste store mål. Han sykler ikke Tour de Fjords som starter onsdag.

I stedet blir det en periode med trening. Muligens på utforkjøringer, hvor han har tatt store steg i det siste. Han imponerte alle med måten han stupe ned fjellsidene på søndagens etappe, til tross for kraftig regnvær som gjorde veiene våte og glatte.

— Det var ikke noen mellomting. Enten gikk jeg i elva, eller så gikk det bra. Jeg har vært den som har vært tregest utfor, og på samlinger er det nok mange som har måtte vente på meg. Men så er det noe som skjer inni en når det er ritt og mye står på spill, sier Andreas Vangstad.