FLEKKEFJORD: Eirik Verås Larsens maktdemonstrasjon i London gikk ikke ubemerket hen i padlerens hjemby, langt derifra. Først samlet de seg i bedehuset i byen for å få følge den nervepirrende K-1 1000 meter-finalen, og onsdag kveld inviterte kommunen til fest i Flekkefjord.

Kaker ble baket og de som ville var velkomne på Fiskebrygga i Flekkefjord.

— Det har vært en fantastisk dag. Den kunne umulig vært bedre. Rett og slett perfekt, sier rådmann i Flekkefjord kommune, Tone Marie Nybø Solheim, til Fædrelandsvennen.

— Flekkefjord er 170 år i dag, men det kommer i skyggen av et OL-gull. Gullet er uendelig mye større. I dag er vi veldig stolte av Eirik. Vi satte i gang med å planlegge festen da vi så at det ble gull. Og det har gått veldig greit, sier kommunens ordfører Jan Sigbjørnsen.

Oppringt i London

De oppmøtte på bryggen i Flekkefjord fikk høre fortellinger fra Verås Larsens gamle trenere, og fikk raskt oppsummert den etter hvert meget lange merittlisten til padleren. Men på tross av kaker, kaffe og brus, kom høydepunktet først like før klokka halv seks. Da bredte stillheten seg blant de fremmøtte, før de hørte:

Flere hundre møtte opp for å hylle padlehelten på Fiskebrygga i Flekkefjord onsdag kveld, på tross av at gullfesten først ble planlagt i timene etter at gullet var sikret. På brygga fikk de servert kaffe, kake og brus. Foto: Svein Rune Kjøllesdal

— Hallo. Så flott at Flekkefjord er med, sa Verås Larsen over telefon fra London.Det fikk frem et ellevilt jubelbrøl blant tilskuerne.

Verås Larsen fortalte hvordan dagen hadde vært, og hva som stod på programmet resten av kvelden, før den utflytta flekkefjæringen hyllet kajakkmiljøet i byen.

— Flekkefjord Kajakklubb har vært utrolig viktig for meg, og selv om dialekten har tapt seg er jeg fremdeles fra Flekkefjord, sa den nytrona OL-mesteren.

Feiring for store og små

— Det var gøy å se han, og veldig gøy å høre han snakke i høyttaleren. Han var veldig flink i dag, sier Filippa Kyduald (7) og Fride Grønstøl Leinebø (7) til Fædrelandsvennen.

Filippa Kyduald (7, framme t.v), Fride Grønstøl Leinebø (7), Elin Grønstøl (bak t.v.), Jannike Finn Jørnung og Paul Finn var blant de 400-500 som hadde møtt opp for å hylle Flekkefjord-helten. De var imponert over maktløpet til padleren. Foto: Svein Rune Kjøllesdal

De var to av mange barn som hadde slått følge med foreldrene for å delta i gårsdagens feiring, og selv om de kanskje satte like mye pris på isen de hadde fått, forstod de at Verås Larsens prestasjon var stor.— Det var aldri noe spørsmål etter jobb i dag, vi måtte til byen. Det er ikke ofte man opplever slikt i en så liten by. Jubelen stod i taket da vi så konkurransen i dag, sier Elin Grønstøl.

At kajakksporten har en spesiell stjerne i Flekkefjord var ikke vanskelig å oppdage på markeringen. De lett gjenkjennelige klubbdraktene preget mange av byens innbyggere.

— Han er en flott ambassadør for byen og sporten, vi får håpe vi kan få like god rekruttering i årene etter dette OL som sist han tok gull. Da kan vi skape flere mestere i Flekkefjord, sier Jannike Finn Jørnung i Flekkefjord Kajakklubb.