FLEKKEFJORD / LONDON: — Gratulerer til Eirik Verås Larsen med sin fjerde OL-medalje, og Norges første OL-gull i år! Fantastisk prestasjon!, sier kulturminister Anniken Huitfeldt i en kommentar til Fædrelandsvennen.

— Dette er en imponerende bragd. Han har jo en lang historikk på å ta medalje. Det er flott at peresoner fra Vest-Agder greier å markerer seg så godt i toppen, sier fylkesordfører i Vest-Agder, Terje Damman (Høyre).

— Dette er utrolig gøy. Jeg har alltid hatt tro på at han kunne vinne dette gullet. Nå har jeg det veldig, veldig bra, sier Verås Larsens kone, Mira Verås Larsen .

- Et kjempeforbilde

— En fantastisk bragd av en kar jeg overhodet ikke har noen kjennskap til fra før. Jeg heiet på dansken, men det er ingen tvil om at Verås Larsen er en verdig vinner. Det hadde vært kjempegøy å fått ham ned til oss i Vipers for å fortelle hva som kreves for å nå helt til topps. At Norge nå har tatt tre medaljer og Danmark åtte hittil i OL er også en bragd ut fra folketallene våre, sier trener for Vipers Kristiansand, Thomas Hørlyk .

— Nei, gjorde han det. Guri, så gøy. Det er kjempestas. Enprestasjon av de virkelig store. Verås Larsen er en stor idrettsmann som harbygd stein på stein og oppnådd utrolige resultater. Han så råsterk ut i går,men våget nesten ikke å tro på gull. Dette er veldig god reklame forFlekkefjord, men også for regionen vår. Han er et kjempeforbilde, sier ordfører i Lyngdal, Ingunn Foss.

— Gratulerer til Eirik Verås Larsen med et strålende løp og vårt første OL-gull i London. En flott idrettsprestasjon av en stor idrettsutøver gjennom mange år, skriver statsminister Jens Stoltenberg på sin Facebook-side.

— Han har vært en favoritt som jeg har fulgt med på lenge. Jeg synes prestasjonen er helt utrolig, Eirik er en mann med selvdisiplin, selvtillit og en evne til å innfri når det gjelder. Jeg er imponert og stolt over at han kommer fra fylket vårt, sier fylkesmann i Vest-Agder, Ann Kristin Olsen.

- En stor prestasjon

— Vant han? Så utrolig gøy! Jeg står midt oppe i det med 200 barn på Starts fotballskole, men gleder meg allerede til å se løpet i en reprisesending. Verås Larsen har vært så solid i så mange år, og han har en vannvittig gjennomføringskraft i alt han foretar seg. Jeg unner ham virkelig det gullet i hans siste storløp i karrieren, sier Start 2-trener Bård Borgersen.

— Tok han gull? Så fantastisk å høre! Dette er en fantastisk god prestasjon, gratulerer til Eirik og hans familie og hele landsdelen, sier Aud Sunde, fungerende biskop i Agder og Telemark .

— Det er imponerende at Eirik har kommet så sterkt tilbake etter en pause. Han har trent seg ekstremt godt opp igjen, og han leverte et knalløp uten å være gullfavoritt på forhånd. Det viser hvor stor idrettsmann han er, sier Kristen Fløgstad, norgesrekordholder i lengdehopp .

— Dette blir jeg skikkelig gira og inspirert av! Verås Larsen beviser at hardt arbeid fører fram. Jeg trodde på medalje, men ikke gull. Det er dødskult at han klarer å vinne på den måten han gjorde, sier Peder Langfeldt, sportssjef i Vipers Kristiansand.

- Løfter selvfølelsen vår

— Det er helt fantastisk. Vi er vant til å være konger i vinter-OL, men det er veldig gøy at vi også kan hevde oss i sommersportsgrener. Å ha sånne absolutte stjerner er en inspirasjon for idrettsmiljøet. Det er noe som løfter selvfølelsen for både landet og landsdelen, sier ordfører i Kristiansand, Arvid Grundekjøn .

— Jeg gratulerer, dette er veldig veldig stats. Det er bare å bøye seg i støvet. Når man vet hva som ligger bak en OL-gullmedalje, spesielt i en så krevende øvelse som kajakk og som er så stort i verden, er det virkelig en bragd at en sørlending tar gull, sier Frøydis Emilie Lind, administrativ leder i Opera Sør .

Varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen (KrF) , synes gullet til Verås Larsen er helt fantastisk.

— Det var en maktdemostrasjon. Vi sender de beste gratulasjoner her fra Kristiansand. Det er veldig gledelig at Norge endelig har fått seg et gull, og selvsagt moro at det er en fra Agder som stod bak den fantastiske bragden.

Hylles av idrettseliten

Et samlet idretts-Norge er fra seg av beundring etter Eirik Verås Larsens maktdemonstrasjon.

Her en noen av meldingene som er lagt ut på nettsamfunnet Twitter:

— Vanvittig stemning på Toppidrettsenteret nå! Veraas Larsen, du er Gud. #taravseghatten #inspirasjon #nrkol, skriver Kjetil Jansrud , toppalpinist.

— Jeg blir aldri lei av å se gulløpet @evlars, stor idrett!, Chrisitan Paasche , sykkelkommentator.

— Vinnerskallen @evlars er best når det gjelder. Fantastisk prestasjon av en fantastisk utøver, skriver Atle Kvålsvoll , Thor Hushovd-trener.

— Jaaaaaaaa !!!!! GULL !!!, skruver Camilla Herrem , landslagsspiller i håndball

— GOLD for Norway!!!! Eirik Verås Larsen Men's K-1 1000m Finals BRILLIANT!!! #london2012, skriver Jan Åge Fjørtoft , tidligere fotballproff.

— yeeeeessssssss!!! congrats @evlars #gold, skriver Øystein Grødum , tidligere skøyteløper.

«En Herlig nyhet å våkne til: Gull til Erik Verås Larsen!!!», skriver Ezinne Okparaebo , sprinter.

— First norwegian gold this morning! Eirik Verås Larsen , u are the king!!!, skriver golfspiller Suzann Pettersen .