Jubel i bedehuset.jpg
Folk har samlet seg for å følge flekkefjæringen i OL-finalen. Foto: Svein Rune Kjøllesdal

FLEKKEFJORD: Det var en spent stemning i bedehuset i Flekkefjord da klokken tikket nervøst mot 10.38. Tre minutter senere stod jubelen i taket, og de rundt 100 fremmøtte omfavnet hverandre i vill jubel, før de sprette champagnen.

— Dette er første gang champagnen sprettes i bedehuset, det sier sitt. Dette kommer vi til å huske hele livet, sier Verås Larsens tidligere padlekollega Svein Egil Solvang til Fædrelandsvennen.

Også kommunenes rådmann var mektig imponert over prestasjonen.

— Dette er fantastisk. Det er det største som kunne skjedd i dag. Tenk på alt arbeidet som ligger bak den prestasjonen, beundringsverdig, sier en tydelig rørt rådmann i Flekkefjord, Tone Marie Nybø Solheim til Fædrelandsvennen.

Verken hun eller de andre fremmøtte hadde turt å drømme om at kajakkongen skulle padle inn til OL-gull i dagens finale i K1000, men flekkefjæringen viste seg å være sterkest da det dro seg til i London. Dermed sikret han seg sitt andre OL-gull, og sin 22. mesterskapsmedalje.

— For en fantastisk idrettsmann. Og han er en del av vår klubb og vår by, sier Solheim.

- Var overrasket selv

— Ja, han greide det. Det er helt fantatisk. Dette hadde jeg ikke forventet, Eirik er bare helt rå, sier Verås Larsens søskenbarn, Charlotte Larsen, og fortsetter:

— Dette er helt, helt, utrolig. Jeg trodde aldri han skulle greie gullet, jeg har ikke ord. Nå blir det feiring, og jubel når han kommer tilbake. Jeg gleder meg til å få snakke med familien som har fulgt ham i London, sier hun.

Larsen karakteriserer gullet på K1 - 1000 meter - i London 2012 som en av de største prestasjonene Verås Larsen har gjort.

Verås Larsen gulløp startet forsiktig og kontrollert, men han lot aldri storfavoritten Adam van Koeverden få luke i front. 250 meter før mål satte Verås Larsen inn de siste kreften og sleit seg forbi. Dermed sikret han sitt andre olympiske gull.

— Eirik selv var overrasket, og han gjorde sitt livs løp. Dette er en større prestasjon enn da han vant i 2004. Det finnes ikke en bedre måte å sette punktum på. Jeg klarer ikke forklare hvor imponert jeg er over prestasjonen hans, sier Svein Egil Solvang.

- Umenneskelig

Tidligere verdensmester i padling, Olaf Søyland, beskriver OL-gullet som umenneskelig.

— Det er helt fantastisk. Han presterer som en 25-åring, sier Søyland til Fædrelandsvennen.

— Hvor viktig er dette for videre satsing i padlemiljøet på Flekkefjord?

— Det er godt å få slike oppmuntringer. Det trenger vi. I 2004 så vi en stor tilstrømming til kajakklubben, og vi vil nok se det samme nå. Vi skal ta imot med åpne armer. Vi forventer ikke at alle skal bli olympiske mestre.

— Tror du at vi kan få en ny OL-mester til Rio 2016?

— Det kan selvsagt skje, men da må vi lykkes, sier Søyland.