- Disse holdningene er meget alvorlige, og vi har et ansvar for å advare mot hva dette kan føre til, sier Aslak Brekke, direktør ved Stiftelsen Arkivet. Foto: Arkivfoto
- Det er ingen saker jeg har tatt opp hvor jeg har fått så mye reaksjoner som i sakene om romfolk, sier Venstre-politiker Eva Kvelland. Foto: Tore Andre Baardsen

KRISTIANSAND: 2387 mennesker har skrevet seg på Facebook-gruppa "Få tiggerne vekk fra Kristiansand". Det er etablert egne motgrupper til denne Facebook-siden, og innholdet gjør at motstanderne kaller det en hatgruppe. Fædrelandsvennen skrev om gruppa i fjor, da Frps Steinar Bergstøl Andersen fikk kritikk etter å ha vært aktiv på Facebook-gruppen under valgkampen.

Selv om et stort antall sørlendinger støtter gruppa gjennom sine åpne Facebook-profiler, er gruppens grunnlegger ukjent. Han har valgt å være anonym. Etter en tenkepause har han likevel gått med på å møte Fædrelandsvennens journalist. I ånden av god atmosfære og hyggelig naboskap møtes vi på Hos Naboen, midt i Markensgate.

— Hvorfor gjemmer du din egen identitet, når du har fått tusenvis av folk til å støtte budskapet ditt gjennom en åpen Facebook-side?

Foran oss sitter en ung, lyslugget mann, som drar litt på svaret.

— Jeg orker ikke alt stresset.

— Stresset?

— Det blir så mye stress. Det er mange sinte folk der ute som vil stenge siden min. På det verste har de sendt inn 200 klager på siden min på én dag.

— Er du redd for siden, eller for trusler?

— Begge deler.

Mot romfolk

Den unge mannens engasjement mot tiggerne startet for et par år siden. Han vektlegger en samtale med en bestemor, som ble redd da noen tiggere oppsøkte henne og fulgte etter henne. Et klassisk eksempel på det som kalles "aggressiv tigging". Den unge mannen var også involvert i en episode der han varslet politiet og salg av falskt gull, og ble skuffet over at politiet ikke grep inn umiddelbart.

Jeg likte ikke det han presten gjorde. All hjelp til disse menneskene burde de fått i hjemlandet sitt.

— Jobber du mot all tigging?

— Nei. Det er jo rettet mot rumenere, dette her, mot romfolk.

Grunnleggeren av siden "Få tiggerne vekk fra Kristiansand" mener det er noe spesielt i denne gruppens kultur, at denne gruppa blant de ulike menneskene som tigger i Norge ikke er i stand til å lære seg å "ta et nei for et nei".

Selv om han misliker romfolk som gruppe, avviser mannen at han er rasist. Han sier det skyldes "hvordan de oppfører seg". Han omtaler konsekvent romfolk og rumenere som grupper, ikke som individer.

Mot arbeidsformidling

Men hva tenker han om initiativet fra den ortodokse presten, Christoforos Schuff, som har skaffet arbeid til flere romfolk og dermed fått mange tiggere bort fra gatene?

— Nei, jeg likte ikke det han presten gjorde. All hjelp til disse menneskene burde de fått i hjemlandet sitt.

— Men hvis problemet du vil gjøre noe med er at de tigger på gata, hvorfor er det ikke en ålreit løsning at de får jobb?

— De skal vekk herfra. Det er det som er saken.

I Moldova, Romania og Bulgaria, der de fleste tilreisende romfolk i Norge kommer fra, er arbeidsledigheten skyhøy. Mange barn av romfolk dropper ut av skolen.

— Er du glad for at norsk lov tillater barna å gå på skole her, så de kan lære seg å lese og skrive og finne en vei ut av tiggingen?

— Nei. De burde gå på skole i hjemlandet sitt. Hvis vi gjør det for godt for dem her i Norge, kommer det flere.

Advarer om brakka

I mai tente noen på alle eiendelene til tiggerne under Vesterveibrua. Noen som formodentlig ikke ville at de skulle ha det for godt her i Norge. Barnesko, soveposer og kjøkkenutstyr lå igjen i bålrestene da Fædrelandsvennen besøkte åstedet for brannen, som politiet aldri etterforsket.

— Hva tenker du om den brannen?

— Den ble nok påsatt. Folk tar saken i egne hender. Det er nok nå, mer enn nok. Skjønner du ikke?

Den brakka får nok ikke stå lenge i fred. Om den utsettes for brann eller hærverk, blir jeg ikke overrasket.

— Dette må du forklare nærmere.

— Jeg sier ikke jeg vet hvem det var. Jeg sier bare jeg har forståelse for det som skjedde. Det er vel bare et tidsspørsmål før det samme skjer med brakka også.

Han snakker om sanitærbrakka som i disse dager reises på KMV-tomta etter en avtale mellom kommunen og en rekke frivillige organisasjoner og menigheter. Hensikten er å tilby fasiliteter som skal gjøre det litt lettere for bostedsløse med tilgang til dusj og toalett.

— Den brakka får nok ikke stå lenge i fred. Om den utsettes for brann eller hærverk, blir jeg ikke overrasket, sier den unge mannen.

Det er mange som møter tiggerne på gata i Kristiansand med et smil. Noen gir en slant. Noen gir dem små jobber. Men det er også dem som sparker koppen bortover gata, det er noen som spytter, og man kan høre skjellsord hagle på ulike språk.

— Hva gjør du selv når du går forbi på gata?

— Jeg prøver å se en annen vei, å late som om de ikke er der. Men jeg forstår godt de som sparker koppen. Det blir bare flere av dem, og vi kan ikke ha det sånn i samfunnet vårt.

Loven i egne hender

Men i sommer sa politistasjonssjef Ole Hortemo at det var færre tiggere i Kristiansands gate enn før, og færre folk som klager på tiggernes oppførsel.

— Tror du ikke på politiet?

— Nei. Dette viser bare at folk har sluttet å klage fordi politiet ikke hører på dem. Da er vi bare et skritt nærmere det at folk tar saken i egne hender.

- Disse holdningene er meget alvorlige, og vi har et ansvar for å advare mot hva dette kan føre til, sier Aslak Brekke, direktør ved Stiftelsen Arkivet. Foto: Arkivfoto

Da gruppa startet, var språkbruken svært krass.”Er det bare jeg som vurderer å skyte dem med paintballgevær?”, spurte et av medlemmene.

”Jepp, alle andre vurderer å bruke ekte våpen”, var svaret fra administratoren, altså den anonyme mannen som nå sitter "Hos Naboen" og nyter en Club Sandwich.

— Til å begynne med lot jeg alt bli stående for at politikere skulle åpne øynene. Nå modererer jeg mer aktivt.

— Hvorfor det?

— Det er så mye stress. Jeg vil jo ikke at vi blir stengt heller, sier han.

Politiet: - Rasistiske holdninger

Politistasjonssjef Ole Hortemo misliker sterkt budskapet fra grunnleggeren av Facebook-gruppa, og bruker uttrykk som "rasistiske holdninger" og "støtte til kriminelle handlinger".

— Vi misliker sterkt at folk så tydelig som dette gir uttrykk for det jeg må kalle rasistiske holdninger. Vi misliker også at noen gir uttrykk for støtte til kriminelle handlinger. Ildspåsettelse og hærverk er kriminalitet, sier politistasjonssjef Ole Hortemo.

I helgen ble to rumenske statsborgere arrestert av politiet, og den ene av disse knytter politiet til tiggermiljøet i byen. De to ble arrestert da de smuglet inn 9000 narkotiske piller av typen Diazepam, det største Kristiansand noensinne. Hortemo advarer likevel mot å assosiere en hel folkegruppe med handlingene til enkelte.

Disse holdningene er meget alvorlige, og vi har et ansvar for å advare mot hva dette kan føre til.

— For oss i politiet er det sentrale at vi tar skritt i forhold til kriminelle handlinger. Vi bedriver ikke kollektiv straffeforfølgelse, og vi vil ikke stigmatisere tiggermiljøet som sådan. Gjør noen noe galt, skal vi etterforske individuelt, sier han.

At den anonyme grunnleggeren av Facebook-siden "Få tiggerne vekk fra Kristiansand" gir uttrykk for at folk tar loven i egne hender på grunn av sviktende tillit til politiet, gjør inntrykk på Hortemo.

— Det er klart det er bekymringsfullt hvis denne brakka ikke får stå i fred. Når vi er oppmerksomme på dette i forkant, er det lettere å følge med.

- Et varsku til politi og politikere

— Disse holdningene er meget alvorlige, og vi har et ansvar for å advare mot hva dette kan føre til, sier Aslak Brekke, direktør ved Stiftelsen Arkivet.

"Tragisk", "skremmende" og "kunnskapsløst" er de første tre ordene som detter ut av munnen til Aslak Brekke, direktør ved Stiftelsen Arkivet, når han får høre innholdet i intervjuet med den anonyme grunnleggeren av siden "Få tiggerne vekk fra Kristiansand".

— Vi må jo spørre oss selv hvor denne frykten og dette hatet kommer fra, og på Stiftelsen Arkivet jobber vi med å formidle erfaringer fra historiske lærdommer på dette feltet. Det er viktig å være bevisst på hva slags handlinger som kan følge i kjølvannet av slik retorikk, språkbruk som retter hatske følelser mot bestemte folkegrupper, sier han.

- Det er ingen saker jeg har tatt opp hvor jeg har fått så mye reaksjoner som i sakene om romfolk, sier Venstre-politiker Eva Kvelland. Foto: Tore Andre Baardsen

At grunnleggeren av gruppa blinker ut romfolk som problemet, snarere enn selve tiggingen, er for Brekke et alvorlig signal.— Utsagnene om forståelse for den påsatte brannen under brua, og varselet om at noen vil ta loven i egne hender i forhold til sanitærbrakka, er også alvorlig. Jeg vil si at dette er et varsku til både politi og politikere her i byen. Politikerne bør stå opp mot slike holdninger. Og politiet bør følge nøye med når noen sier de vil ta loven i egne hender på denne måten.

- Farlige uttalelser

— Det er ingen saker jeg har tatt opp hvor jeg har fått så mye reaksjoner som i sakene om romfolk, sier Venstre-politiker Eva Kvelland.

I fjor høst gikk Kvelland ut mot Facebook-gruppa "Få tiggerne vekk fra Kristiansand" og kalte det en hatgruppe. Hun kritiserte politikerkolleger fra Høyre og Fremskrittspartiet som hadde trykket "Like" på siden og signaliserte støtte til den. Likevel er hun overrasket over uttalelsene den anonyme grunnleggeren av siden nå kommer med.

— Det er viktig å få fram at han åpenbart ikke bare er mot tigging, med retter sitt engasjement mot én bestemt folkegruppe. Det stiller saken i et nytt lys, og jeg håper og tror at mange av de tusenvis av menneskene som har støttet siden hans ikke er enig i dette. Jeg tror virkelig folk har skrevet seg på her fordi de er kritiske til tigging, ikke fordi de misliker romfolk, sier Kvelland.

— Hva tenker du om innholdet i det han sier?

— Dette er farlige uttalelser fordi de stigmatiserer én gruppe. Dessuten er det han sier om sanitærbrakka ikke bare en ytring, det er et utsagn som grenser til en trussel, eller oppfordring til skadeverk.