KRISTIANSAND: — Vi lemper ikke på nøden, men gjør det attraktivt for flere å tigge i Kristiansand dersom vi bygger denne brakken, sa Tor Utsogn (Frp) da helse- og sosialstyret behandlet forslaget om å sette opp et sanitæranlegg for tiggere i Kristiansand.

Han foreslo ikke å gå videre med saken, men ble møtt med motstand fra SV.

— Dette er et godt og raust forslag. Det sier noe om hvordan Kristiansand kommune skal oppleves når det gjelder medmennesklighet, sa Rasha Abdallah (SV).

- Naivt

Flere politikere i Høyre har gitt tydelig uttrykk for at partiet ikke ønsker å etablere en brakkerigg for tiggere på KMV-tomta.

— Det ligger mye medmennesklighet og varme tanker bak alle forslag som kommer i dag. Vi er så heldige å ha en politimann i gruppa vår. Ran, tyveri og voldtekt er noe av det som kommer i kjølvannet av denne gruppa. Jeg synes det er merkelig å legalisere dette, det er en form for godkjenningen av noe vi ikke ønsker. Det er naivt og godtroende, sa Hans Otto Lund (H).

Dag Olaf Torjesen (Ap) foreslo deretter å bruke 100.000 kroner på å kartlegge hvem tiggerne som er i byen er og hvordan situasjonen er på hjemstedet deres.

— Vi vet hvem de er og at mange er kriminelle. Politiet sier mange er kriminelle. Tror du det er tatt ut av lufta, spurte Lund.- Vi vil vite mer, repliserte Torjesen.

Støtte fra KrF

Helse- og sosialdirektør Lars Dahlen synes selv saken er vanskelig.

— Vi blir ikke kvitt tiggingen før vi får et forbud mot tigging i Norge. Vi må forholde oss til den hverdagen vi har, både for byens befolkning og de som besøker oss. Det være seg tiggere eller andre, sa Dahlen.KrF har tidligere vært splittet i synet på å opprette et sanitæranlegg for tiggere. Viggo Lutcherath sa at partiet hadde falt ned på å støtte administrasjonens innstilling.

— Vi tar ikke stilling til for eller mot tigging. Vi forholder oss til at tiggerne er her. Derfor ønsker vi å gå inn for rådmannens forslag om å sette av 300.000 kroner til et santæranlegg, sa Luchterath.

Ville sende penger til Romania

Beate Helland (Uavh.) foreslo å bruke de 300.000 kronene til arbeid blant romfolket i Romania i stedet for å bruke pengene til et sanitæranlegg i Kristiansand.

— Jeg synes dette er en litt verdigere måte å hjelpe på, sa Helland.Forslaget ble nedstemt. Det gjorde også Høyre/Frps forslag om å si nei til tiggerbrakke.

I stedet gikk et knappest mulig flertall i helse- og sosialutvalget inn for å bevilge 300.000 kroner til et sanitæranlegg på KMV-tomta.