— Reis deg opp, og legg mer kraft i armene. Nå går det fortere!

Sprek-trener Arild Jørgensen har nettopp satt Terje Sannarnes i gang med en tre minutters staketest. Etter at kvintetten ble plukket ut før jul, fikk de streng beskjed om å kose seg like mye i jula som de pleier - og ikke tjuvstarte treningen. Det ga umiddelbare «resultater». Allerede på første trening måtte trenerne kutte staketesten fra 4,5 til tre minutter - slik at de skulle ha pust til å komme gjennom.

— Å i bingen hvor tungt dette er!

- Jeg tok Northug på målstreken

Sannarnes nærmer seg målgang, og tyner kroppen for de siste kreftene. Når han når mållinjen, stopper tellingen på 469 meter.

— Jeg tok Northug på målstreken, får Sannarnes ut mens pulsen slår 161 slag i minuttet.

Men i Sprek-testen på testlaboratoriumet til Spicheren holdt det bare til tredjeplass — bak Even Øgrey Brandsdal (648 meter) og Vegar Jørgensen (528). Silje Christensen stoppet på 461 meter, men satte til gjengjeld pulsrekord med 196 - uten at det gir noe bilde av hvem som presset seg hardest. Kirsti Lindebø sto klokelig over med sjukdom.- Dette har gitt oss et lite innblikk i staketeknikken deres, og vi har sett at dette skal vi klare å forbedre, sa Sprek-trener Jarle Ausland, da han oppsummerte testen overfor deltakerne.

- Det er håp

— Men det blir lenge til neste gang dere skal pines. Fremover blir det rolig langkjøring, beroliget Jørgensen, og la til:

Trener Jarle Ausland (t.h.) hjelper Even Øgrey Brandsdal med å tilpasse pulsklokken de fikk utdelt før testen. Foto: Nicolai Olsen

— Mitt inntrykk er at her er det håp. Dere kommer ikke rett fra sykesengen.

Like i forkant av staketesten var de gjennom en test på tredemøllen hvor målet var å finne et tempo deltakerne kan holde greit i én time. Mot slutten av prosjektet skal kandidatene gjennom begge øvelsene på ny for å måle det som forhåpentligvis har gitt stor fremgang.

- Moro med utfordringer

Testene var håndplukket ut fra at de gir et godt bilde av styrken i overkropp og bein - som begge blir avgjørende faktorer for om de klarer å gjennomføre de 4,2 milene i HovdenTour 21. mars. Resultatene skremte på ingen måte trenerne.

Silje Christensen fikk gode råd av trener Arild Jørgensen før hun staket 461 meter på tre blytunge minutter. Foto: Nicolai Olsen

— Vi har i snitt et tyngre utgangspunkt enn vi har hatt i tidligere prosjekt, men det er bare moro med utfordringer. Og ut fra det vi kartla i samtaler med dem før jul, hadde jeg trodd utgangspunktet skulle bli enda tyngre enn det vi erfarer i dag. Det positive var at vi så en vilje til å presse seg, og rent utholdenhetsmessig tror jeg dette skal gå, sier Jarle Ausland, og legger til:

— Men det som blir veldig spennende, er å se hvordan skiteknikken deres er. Det vil få stor betydning for om de klarer å gjennomføre HovdenTour.

— Vi kan hause opp mot HovdenTour, men hvor vellykket dette prosjektet er, ser vi først på sikt når de eventuelt har opparbeidet seg en ny livsstil, understreker Jørgensen.