— Vi har målt bygget og har en oppfatning. Så har vi diskutert med Direktoratet for byggkvalitet hvordan målereglene er å forstå. De turte ikke svare, og vil vente med å gi svar til onsdag, sier byggesaksleder Harald Øyvin Hol i Lillesand kommune.

Forenklet behandling

1. juli begynte Tor Børge Bjørkestøl byggingen av sitt lysthus i Lillesand. Med skriftlig bekreftelse fra Lillesand kommune om at han etter de nye, forenklede reglene ikke trengte å søke om byggetillatelse. Følgelig trengte han heller ikke varsle naboene, som fikk bygget midt i sjøutsikten.

Fritaket for å søke og varsle naboer ble gitt under forutsetning av at høyder og størrelser er innenfor loven.

Bjørkestøl tok utgangspunkt i de nye forskriftene, som sier at mønehøyden kan være fire meter, og holdt seg godt innenfor grensen på fire meter da han opplyste til kommunen at høyden var 3,20 meter. Men så bygde Bjørkelstøl et lysthus med flatt tak, et såkalt pulttak.

Da sier reglene at det er gesimshøyden som gjelder. For å slippe byggesøknad er grensen tre meter. Og bygget til Bjørkestøl kunne være for høyt, slik at han risikerer å måtte endre bygget eller søke i etterkant.

Få alle de siste Lillesand-nyhetene på Lillesandby.no

Målte bygget

For å få avklart om Bjørkestøl kunne bygge med forenklet behandling, stilte byggesakslederen og saksbehandler Ola Skei Bekken opp med målbånd tirsdag morgen. Bygget ble målt i alle retninger, areal, høyder og avstanden til nabogrensene.

Men hvordan det skal måles, er ikke så enkelt.

— For å være konkret så handler det om verandaen skal være med i regnestykket. I denne saken settes det på spissen. Hvis man regner på den ene måten, så er vi innenfor, og saken er grei. Måles det på den andre måten, så kan bygget kanskje være utenfor regelverket, sier Harald Øyvin Hol.

Forenklet behandling

Da kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget diskuterte de nye, forenklede byggeforskriftene og lovendringen i juni 2014, ble det pekt på at lovforslaget la opp til et stort ansvar for tiltakshavere, og at det ble forutsatt at de skulle kjenne til regelverk og reguleringsplaner på et detaljert nivå. Kritikken ble avvist av stortingsflertallet.

— Forventes det for mye av tiltakshaver i denne saken?

— Når verken kommunen eller direktoratet på stående fot kan gi klart svar, så begynner det å bli vanskelig, sier byggesaksleder Harald Øyvin Hol i Lillesand kommune.