— Det må gjøres en korrigering i den nye loven som trådte i kraft 1. juli. Det må inn en godkjenning av naboer. For hvis man i et byggeprosjekt blir enig med naboene, og man i tillegg får en vurdering av de estetiske sidene ved saken, så er det bare fordeler med forenklingen som regjeringen har gjennomført, sier ordfører Arne Thomassen.

Utspillet kommer etter at Tore Børge Bjørkestøl i Lillesand satte opp et lysthus midt i utsikten til naboen sin - den tidligere profilerte direktøren i Post- og teletilsynet, Willy Jensen.

Slik ser det ut fra hagen til ekteparet Willy og Berit Bråthen Jensen etter at naboen bygde lysthus. Fagleder for byggesaker i Lillesand kommune, Harald Øyvin Hol, sier dette lysthuset ikke var søknadspliktig etter de nye reglene som kom 1. juli i år. Foto: Jan Oddvar Eide

Bygget ble satt opp etter at kommunen ga klarsignal til at utbygger ikke trengte å søke kommunen om lov, og følgelig heller ikke trengte å varsle naboene.Få alle de siste Lillesand-nyhetene på Lillesandby.no

Vil påvirke

— Hvis man får naboens aksept til sitt byggeprosjekt, så blir det helt feil å skulle vanskeliggjøre bygging. Men jeg kommer til å kjempe for, så langt jeg kan påvirke både Høyres sentralstyre og andre, for at vi får nabovarslingen tilbake, samt en estetisk vurdering, sier Thomassen.

— Men blir det en forenkling hvis naboene protesterer og ikke blir enige?

— Hvis man ikke blir enige med naboene, så har vi eksempler på naboer som trenerer i både sju og åtte år. Slik kan vi ikke ha det. Jeg vil da foreslå en forenklet behandling, der man med en ordinær søknad til kommunen kan få en endelig avgjørelse av byggesaksavdelingen og politikerne. Da unngår vi videre utsettelser der for eksempel administrasjon, fylkesmann og lokalpolitikere er uenige, sier Thomassen.

Ville ikke gjort det slik

— Hva mener ordføreren om det aktuelle lyshuset?

— Jeg har ikke lyst til å sette byggherre i noen bås. Med mindre det er kommet fram noe nytt, ser det ut til at byggherre har fulgt reglene og gjort det han skal gjøre for at ting ble riktig. Men saken har ikke fått noe greit utfall. Den er et eksempel på hvordan nabokonflikter skapes, der en bygger foran en nabo som ikke har noe en skulle sagt. Det skaper nabokonflikter istedenfor et godt nabomiljø, sier Thomassen.

— Så hva synes du?

— Nei, altså jeg ville ikke gjort det slik. Det viktige er at forenklingen av plan- og bygningsloven er tenkt for hele landet. Det gir gode muligheter for mange kommuner. Men i Lillesand er situasjonen mer spesiell. Vi har mye vernet bebyggelse, mye gammel trehusbebyggelse og mange gamle boligområder. Folk vil ta vare på byen som den er. Derfor tror jeg en korrigering av loven må til. Og ikke minst en mulighet til å gjøre estetiske vurderinger av byggeprosjekter, sier Thomassen.

- Vi reverser den nye bygningsloven

Arbeiderpartiets gruppeleder i Lillesand, Leif Vagle, sier partiet med stor sikkerhet vil endre bygningsloven hvis de vinner valget i 2017.

Leif Vagle

«Undertegnede kan med stor sikkerhet si at Arbeiderpartiet vil endre disse reglene om AP vinner valget i 2017», skrev han i et leserbrev i Lillesandsposten fredag.

Forferdelig bom

— Det er helt tydelig at de som har laget disse reglene har bommet forferdelig. Dette er skriverbordspolitikk på sitt verste. De blå-blå har kritisert oss for dette i mange år. Nå sitter de selv med makten og lager lover som ikke fungerer. Og konsekvensene er svært uheldig for dem som er naboer til den typen tiltak, sier Vagle.

— Det er et paradoks; høyresidens mantra om frihet for enkeltpersoner skaper ufrihet for dem som berøres av slike tiltak. Her har de bommet fullstendig. Jeg håper de innser dette og gjør retrett, sier Vagle.

— Her ville de blå-blå partiene redusere byråkratiet. Så viser det seg at endringene medfører flere klager og tvister. I tillegg går altså mange til kommunen der de får saken sin delvis behandlet for å se om tiltaket er i tråd med reglene. Det blir jo komisk dette. Kommunen må drive saksbehandling, men kan ikke ta gebyr for arbeidet. Så her får vi altså en ekstra belastning av administrasjonen i kommunene, byråkratiet øker sammen med den økonomiske belastningen på kommunen - samtidig som det ødelegger for naboene og skaper utrivelige bomiljøer. At Frp synes det er greit, skjønner jeg. De er jo helt uten prinsipper når det gjelder byutvikling og byggesaker. Jeg har mer tillit til Høyre, og håper de ser at de må gjøre noe, sier Vagle.

Han har nå sendt fire spørsmål til ordfører Arne Thomassen, for å få hans vurdering av saken i bystyret.