— Vi har snakket sammen siden i fjor og er enige om at samarbeidet mellom de ikke-sosialistiske partiene fungerer bra. Vi er interessert i å finne sammen, sier Harald Furre, Høyres ordførerkandidat i Kristiansand.

Vi har samarbeidet i fire år og kan høste fruktene av det nå.

Han har hatt lunsjmøter med både KrFs ordførerkandidat Jørgen Kristiansen og Frps førstekandidat Stian Storbukås.

— Stian sa at vi er konkurrenter, men ikke motstandere. Og slik har vi også lagt opp valgkampen, sier Furre.

- Har dere møttes alle sammen?

— Nei, det dreier seg mer om det vi kan kalle bilaterale samtaler, sier Furre som også vil ha med Pensjonistpartiet og Venstre i samarbeidet.

Felles

Høyre, Frp, KrF og Pensjonistpartiet inngikk et tett samarbeid etter forrige valg. Resultatet var at de samarbeidet på alle budsjetter, delte hovedutvalgene mellom seg og bestemte seg for en rekke saker de skulle få gjennom.

Harald Furre mener et slikt samarbeid må fortsette, og avviser samarbeid med Arbeiderpartiet.— Det er fire punkt som er viktige for oss: Vi vil bli det største partiet, vi vil ha ordføreren, vi ønsker en plattform med de ikke-sosialistiske og et skikkelig forhold til Ap, sier Furre.

Det betyr at Arbeiderpartiet, som ved partimålingen forrige uke var byens største parti, kan få lede et hovedutvalg og at Høyre vil søke brede forlik om for eksempel kommunereform. Bortsett fra det, går det mot fire nye år med Ap i opposisjon i Kristiansand.

— Men vi flagger ikke noen saker nå. Det vil være å begynne i feil ende. Vi har samarbeidet i fire år og kan høste fruktene av det nå. Får vi fire år til, kan vi virkelig få gjennomført noe, sier Stian Storbukås.

Harald Furre (H), Jørgen Kristiansen (KrF) og Stian Storbukås (Frp) er uenige både om kontantstøtte, innvandring, bompenger og i ordførerspørsmålet. Foto: Reidar Kollstad

UenigeNår de borgerlige partiene setter seg ned etter valget, er det nok av saker å være uenige om. Dette er de viktigste:

Lokal kontantstøtte: Høyre og Frp vil avskaffe ordningen. KrF tviholder på den.

Innvandring: Høyre og KrF vil beholde dagens nivå der Kristiansand bosetter rundt 200 i året. Frp ønsker full innvandringsstopp.

Bompenger: Høyre og KrF aksepterer bompenger, mens Frp vil stemme imot når bystyret skal vedta ny bompengepakke.

Ordføreren: Høyre mener at det største partiet skal få ordføreren, men KrF aksepterer ikke det som et absolutt prinsipp.

Sterk motstand

KrF og Høyre har til nå akseptert at Frp får stemme nei til bompenger. Frp har akseptert at Kristiansand er blitt bosettingskommune for flyktninger.

Jørgen Kristiansen (KrF) vil ikke gå med på at Harald Furre (H) nødvendigvis skal bli ordfører i en borgerlig koalisjon. Foto: Reidar Kollstad

Det er verre med kontantstøtten som det er stor motstand mot i Høyre.— Kontantstøtten er et skjær i sjøen. Det er en helt sentral sak for oss, og noe av det første som må på bordet i en forhandling, sier Jørgen Kristiansen.

Han mener heller ikke at det største partiet automatisk skal ha ordføreren.

— Det er ingen selvfølge. Vi får se hvor store forskjellene blir, og jeg er ordførerkandidat for KrF. Samtidig vet vi at det kan bli kostbart å sikre seg taburetter. Man kan komme i en situasjon der man får posisjoner, men ikke får politikk.

Ingenting avtalt

Harald Furre sier han ikke vil si noe om hva de absolutt må ha gjennom.

— Du kan sikkert lage en lang liste over saker vi er uenige i, men jeg opplever at det er så sterke fellesnevnere at det er nok fundament for samarbeid. Men det er altså ikke skrevet ned eller avtalt noe ennå.

Stiller krav om miljø og integrering

Venstre er interessert i å inngå et samarbeid med de andre borgerlige partiene i Kristiansand.

Ivar Bergundhaugen (V) er interessert i å inngå et samarbeid med de andre borgerlige partiene i Kristiansand. Foto: Margrethe Saga

— Vi ønsker et samarbeid der vi får mest gjennomslag for vår politikk. Men vårt primære ønske er et samarbeid på borgerlig side, sier Ivar Bergundhaugen, Venstres ordførerkandidat i Kristiansand.Han er klar på at Venstre ønsker å komme i posisjon, men stiller samtidig krav.

— Det blir selvsagt forhandlinger, men miljøprofilen må styrkes og vi vil ikke være med på en integreringspolitikk der vi skal ha stopp i mottak av flyktninger i Kristiansand, sier Bergundhaugen. Han viser til at Frp har programfestet at Kristiansand ikke skal ta imot flyktninger de kommende fire årene. Etter forrige valg valgte dagens gruppeleder, Dag Vige, å ikke bli med i det borgerlige samarbeidet.