— Vi ønsker en helt annen åpenhet og samarbeidskultur, og vil bort fra et system der gruppelederne i fire partier tar avgjørelser på ordførerens kontor uten snev av demokrati. Ønsker KrF å fortsette i den gaten, må de se seg om etter andre, sier hun.

— Hvem skal du samarbeide med hvis KrF blir uaktuelle?

— Jeg er åpen for samarbeid med de fleste som vil styrke offentlige tjenester og fellesgodene. Jeg vil dessuten understreke at jeg kritiserer de som styrer nå, ikke de nye kostene. Jeg opplever at Høyres ordførerkandidat Harald Furre ønsker en annen tilnærming enn det vi har sett de fire siste årene.

— Er ikke kritikken du retter mot «Grundekjøn-konsernet» den samme som den rødgrønne regjeringen fikk da de ble kritisert for å ta alle avgjørelser før sakene kom til Stortinget?

— Nei, det er en stor, prinsipiell forskjell: Kristiansand styres etter formannskapsmodellen, og der er det andre politiske tyngdelover som gjelder enn i byrådsmodellen som likner mer på forholdet mellom regjering og Stortinget. Ap har nå like mange representanter som Høyre, men står uten lederverv i hovedutvalgene. Grundekjøn har praktisert «the winner takes all», og slik skal det ikke være.

Men jeg satt som statssekretær i den rødgrønne regjeringen, og husker godt frustrasjonen fra folk som opplevde at regjeringen bestemte alt, vedgår hun.

— Men det er altså en annen styringsmodell, poengterer Gundersen.

Ap-lederen mener det ikke er relevant å trekke fram Sentios borgerundersøkelse som viser at innbyggerne er godt fornøyde:

— Mitt debattinnlegg handler om åpenhet og demokrati, og ikke om tjenestene kommunen leverer. Det handler om tjenestene politikerne leverer, måten de målbærer folkestyret på, sier hun.

— Du kommer med et voldsomt utspill nå, men har ikke akkurat brukt megafon for å markere opposisjonens synspunkter disse fire årene?

— Da vil jeg spille ballen tilbake til media. Hvor har dere vært? Vi har gjort noen ærlige forsøk, men får ikke tilsvar fra koalisjonen, sier Gundersen - som ikke er redd for at hun har gjort seg politisk uspiselig:

— Hvis det jeg har sagt gjør samarbeid vanskelig, bekrefter det min oppfatning av hvordan den politiske situasjonen er nå, og den bør endres, sier hun.