Samme dag som Fædrelandsvennen presenterer en meningsmåling som gjør Ap til byens største parti, fyrer ordførerkandidat i Kristiansand, Mette Gundersen av en politisk kraftsalve i Dagens Næringsliv (krever innlogging).

«Utlufting må til på ordførerkontoret i Kristiansand. Åpenhet og demokrati må avløse Arvid Grundekjøns konsernstyre», skriver Gundersen i DN. Avisen har invitert opposisjonskandidatene i landets største byer til å redegjøre for hvorfor det er nødvendig med et politisk maktskifte, og Gundersen legger ikke fingere imellom:

Utlufting må til på ordførerkontoret i Kristiansand. Åpenhet og demokrati må avløse Arvid Grundekjøns konsernstyre.

«I fire år har Kristiansand blitt ledet etter konsernmodellen av næringslivsleder og Høyre-ordfører Arvid Grundekjøn. Politiske avgjørelser er tatt på hans kontor mellom et engere utvalg av dresskledde gruppeledere, og selvsagt menn fra Høyre, KrF, Frp og Pensjonistpartiet. Uten opposisjonen til stede, uten media og uten offentlighetens innsyn», skriver hun.

Negative saker

Og hun er bekymret for byens gode navn og rykte:

«De gangene det politiske lederskapet i Kristiansand har nådd de nasjonale mediene i inneværende kommunestyreperiode, har det dreid seg om saker som splitter og befester inntrykket av Kristiansand som en besteborgerlig og konservativ by», skriver Gundersen:

Hun nevner Grundekjøns kamp for tiggerforbud, Jørgen Kristiansens bruk av en plastdukke på Facebook i argumentasjonen mot abort, og innføring av en hedersmedalje for byens beste borgere som eksempler på negativ pr for byen.

Ordfører Arvid Grundekjøn (til høyre) og varaordfører Jørgen Kristiansen har lite til overs for Mette Gundersens utspill. Foto: Arkiv

På gangen— Jeg er helt uenig i at vi har kjørt lukkede prosesser i denne fireårsperioden. Men sett med Aps øyne skjønner jeg at de føler de er blitt satt på gangen, og at det ikke har vært gøy, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) til Fædrelandsvennen.

Foran årets kommunevalg blir det spekulert om KrF kan komme til å skifte side dersom Ap blir det største partiet og tilbyr KrF ordførerkjedet. Den muligheten kan nå ha blitt redusert:

— Gundersens utspill i DN gjør en tilnærming vanskeligere, sier Kristiansen.

Han viser også til Sentios borgerundersøkelse fra 2013 som kårer Kristiansand til den beste storbyen å bo i. Kristiansen ser på det som et bevis på at innbyggerne ikke støtter Gundersens beskrivelse.

- Tynn suppe

Heller ikke ordfører Arvid Grundekjøn (H) deler på noen måte Ap-lederens virkelighetsforståelse:

— Jeg synes hun serverer en litt tynn suppe. Det er kraftfulle formuleringer som er lite underbygget, sier han

— Vi har ikke styrt i lukkede rom. Tvert imot, så formulerte koalisjonen et tydelig program for hva vi ville gjennomføre i denne fireårsperioden. Og hver sommer har vi med betydelig grad av åpenhet avlevert regnskap på hva vi har oppnådd og hva som gjenstår.

Jeg synes hun serverer en litt tynn suppe. Det er kraftfulle formuleringer som er lite underbygget.

Vi må også huske at 38 av de 53 representantene i bystyret er ikke-sosialistiske, og det ville være oppsiktsvekkende om den klare minoritet skulle få gjennomslag for sin politikk, legger han til.

— Det betyr ikke at vi ikke har lyttet til opposisjonen, for - som jeg var så uheldig å formulere det en gang - blind høne kan jo også finne korn, sier han.

At den blå koalisjonen utelukket har fått negativ omtale i nasjonale medier, er han sterkt uenig i:

— Nasjonale medier har lagt merke til den voldsomme satsingen på E 39 mellom Kristiansand og Stavanger, sier han.

Annet bilde

Selv om avgjørelsen ble tatt av nasjonale politikere, mener han det er viktig å understreke at lokale politikere beredte grunnen, slik de også gjorde for å få det nye veiselskapet lokalisert til Kristiansand.

— Sentios borgerundersøkelse nådde også nasjonale medier, og det er også blitt lagt merke til at vi har fått god orden på økonomien, sier Grundekjøn - og legger til at så vel Kilden som Aquarama har fått behørig oppmerksomhet utenfor byens grenser.

— Etter at vi fikk en regjering med samme farge, har byen fått mer gjennomslag enn vi har hatt på lenge. Så sett med nasjonale øyne tror jeg det kan males et annet bilde av Kristiansand enn det Gundersen gjør, sier Arvid Grundekjøn.