Her er tallene i målingen, som ble tatt opp i forrige uke. Ved å klikke på de øverste knappene får du tidligere oppslutning om partiene. NB; i dagens papiravis står det i grafikken at Frp går tilbake med 2,2 prosenteng. Som det fremgår av tabellen går Frp fram med 2,2 prosentpoeng.

Arbeiderpartiet vil få 15 i det nye bystyret, mens Høyre får 14 ifølge målingen Respons har gjort for Fædrelandsvennen.

— Hvis dette blir valgresultatet, forandrer det mye. Dette forteller meg at dagens situasjon, der en blokk isolerer den andre, ikke kan fortsette, sier Mette Gundersen, Arbeiderpartiets ordførerkandidat.

Dagens flertallssamarbeid (KrF, H, Frp, Pp) vil beholde flertallet, men mister to mandater.

— En borgerlig blokk må uansett forholde seg til et stort Arbeiderparti, sier Gundersen.

De vil stanse konkurranseutsetting innen omsorg og skole og ikke tillate flere privatskoler. De vil også gjeninnføre en time fysisk aktivitet i skolen og gjøre noe med den utstrakte bruken av deltidsstillinger innen helse og omsorg.

— I tillegg kommer saken om økningen i antall fattige barn som har truffet meg rett i mellomgulvet.

Posisjoner

Etter forrige valg delte de borgerlige partiene de viktigste posisjonene mellom seg. Så ble de enige om en rekke saker de ville gjennomføre (se fakta).

Mette Gundersen (Ap)

Mette Gundersen er åpen for å samarbeide med et eller flere partier, både for å få posisjoner og flertall for viktige saker.— Hvordan ser du på muligheten for å bli ordfører?

— Det er naturlig at det største partiet får ordføreren. Det er jo noen saker der vi ikke vil inngå kompromiss, men ordførerposisjonen er ikke en slik sak.

- Forandrer lite

Men selv om Arbeiderpartiet skulle bli størst, har likevel de borgerlige flertall. Høyres ordførerkandidat Harald Furre ønsker også å få med seg Venstre som ifølge målingen får inn en ekstra.

Harald Furre (H)

Han mener det forandrer lite om Ap får et ekstra mandat og går forbi dem på siste måling.— Vi er opptatt av å ha et ryddig og godt forhold til Arbeiderpartiet og synes det er naturlig å gi de et hovedutvalg. Men vi ønsker en samling på borgerlig side og vil utforme en borgerlig plattform. I tillegg vil vi finne sammen med de i budsjettsammenheng, sier Furre.

Faller

KrF er det partiet som går mest tilbake om man sammenligner med forrige kommunevalg. Men ordførerkandidat Jørgen Kristiansen mener de ligger an til å gjøre det godt.

Jørgen Kristiansen (KrF)
Stian Storbukås (Frp)

— Vi får alltid bedre oppslutning i valg enn på meningsmålinger, sannsynligvis fordi vi gjør det så sterkt i enkelte bydeler, og det blir ikke fanget opp her. Dette resultatet er mye bedre enn tilsvarende målinger som er gjort tidligere, så dette er fantastisk gode tall for oss- Hva tenker du om at Ap nå er størst?

— Jeg opplever at situasjonen er som den har vært. Kristiansand er en ikke-sosialistisk by, og vi har hatt et godt samarbeid som vi vil fortsette.

Ikke fornøyd

Den som ikke er fornøyd med oppslutningen, er Frps førstekandidat Stian Storbukås. Partiet ligger på samme nivå som forrige kommunevalg. Da gjorde de sitt dårligste valg siden 1991. — Vi mener vi kommer til å gjøre et bedre valg nå enn for fire år siden. For å få til det, må vi kommunisere det vi har gjort og kommer til å gjøre. Og det er bedre å ende opp på topp enn å begynne på topp.

I mandagens papiravis var det feil i grafikken på førstesiden. Der skrev vi at Frp gikk tilbake 2,2 prosentpoeng fra målingen i mars, det riktige er at Frp gikk frem 2,2 prosentpoeng.