Grødum (H) er debutant i lokalpolitikken, Birkenes (Frp) er inne i sin tiende periode, og begge skal de være med på å avgjøre om Songdalen skal gå inn i en storkommune sammen med Kristiansand, Lillesand, Birkenes og Søgne.

— Ikke på grunnlag av intensjonsavtalen slik den foreligger nå, mener Birkenes.

— Jeg tror en storkommune er bra for fremtiden. Skal vi henge med i samfunnsutviklingen, må vi bli større, mener Grødum.

- Jeg mener det er mulig både å ivareta byens dynamikk og bygdas livskvalitet, sier Ida Grødum. Arild Birkenes trenger forsikringer om lokal kontroll. Foto: Reidar Kollstad

Alternativet med bare å slå seg sammen med Søgne, utelukker hun helt:— I det forholdet er vi allerede en lillebror. Nå må vi tenke 50 år fram i tid, og skal Kristiansand bli en storby, må vi være med å påvirke utviklingen, sier hun.

- Vet for lite

18. februar skal de to politikerne, sammen med alle formannskapsmedlemmer i K5-kommunene, godkjenne den endelige intensjonsavtalen om sammenslåing. Den foreløpige avtalen som foreligger er lite å skryte av, synes Arild Birkenes:

— De faktiske forhold må på bordet. Vi må få vite hvilke konsekvenser dette får for innbyggerne. Får vi beholde skoler og sykehjem? Får vi selv kontroll over areal- og næringsutvikling? Dette vet vi ingen ting om, sier Birkenes, som er temmelig irritert over informasjonsmangelen.

I motsetning til de andre kommunene, er opposisjonen i Songdalen ikke medlem av forhandlingsutvalget, og Frp-politikeren sitter foreløpig med flere spørsmål enn svar.

— Jeg er overbevist om at Kristiansand er motoren i regionen, og tror byen må vokse ytterligere. Songdalen har både nærings- og boligareal, men jeg vet ennå ikke hvilken medbestemmelse vi vil få over dette i en ny kommune, sier han.

Frykter ikke forandring

— Det er viktig at vi sikrer god representasjon fra alle kommunedeler i det nye bystyret, slik at vi ikke mister grepet, sier Ida Grødum.

Ida Grødum og Arild Birkenes er helt enige om at en eventuell storkommune må hete Kristiansand. Foto: Reidar Kollstad

Hun har inntrykk av hennes jevnaldrende ikke frykter forandring.— Jeg føler at folk er åpne for å prøve noe nytt i stedet for å gjøre som vi har gjort i alle år, sier Høyre-politikeren.

— Jeg tror en storkommune vil gi innbyggerne bedre tjenestetilbud, og mener det er mulig både å ivareta byens dynamikk og bygdas livskvalitet, fortsetter hun.

— Vi vet at min generasjon trenger et tjenestetilbud som vil kreve mye, mye mer enn i dag. Klarer vi dette alene, eller kan vi løse mer i en storkommune? Det vet vi foreløpig ikke, sier Birkenes.

Han er også skeptisk til løfter om at alle kommuneansatte skal beholde jobben, og at det blir for mye byråkrati knyttet til bydelsutvalgene:

— Én krone spart i byråkrati gir én krone mer til velferd, understreker han.

Folkeavstemning

Også i spørsmålet om folkeavstemning er de delt:

- Vi er valgt for å ta en avgjørelse, sier Ida Grødum. Arild Birkenes vil ha folkeavstemning. Foto: Reidar Kollstad

— Vi må ha innbyggerhøringer og spørreundersøkelser, men ved en folkeavstemning risikerer vi at folk stemmer over kompliserte saker de ikke har satt seg inn i. Vi er valgt for å ta avgjørelse om dette, sier Grødum.- Vi vil høre folkets røst, sier Birkenes.

De er imidlertid helt enige om at det må gå ut god og grundig informasjon til innbyggerne, slik at alle får vite hva som blir konsekvensene av en sammenslåing.

— Og så håper jeg folk engasjerer seg i tide, slik at vi ikke opplever det samme som skjedde med parkeringskjelleren i Kristiansand. Der våknet jo engasjementet etter at avgjørelsen var tatt, og 14 dager før de begynte å grave, sier Birkenes.

En annen ting er de to Songdalen-politikerne også fullstendig enige om. For på spørsmål om hva en eventuell storkommune skal hete, svarer de begge uten å nøle:

— Kristiansand.