MANDAL: — Ja, jeg har fått min dose kjeft og blitt kalt Putin for å mene dette. Men jeg mener Lindesnes ikke kan stå alene. Det har vi ikke råd til, sier ordfører Janne Fardal Kristoffersen.

Søndag og mandag er det igjen folkeavstemning i Lindesnes om kommunesammenslåing.

I desember handlet det om retningsvalg der 54 prosent sa de vil til Nye Lindesnes (Mandal, Lindesnes og Marnardal), mens 44 prosent ville til Lyngdal-alternativet.

Kjempet mot

Nå handler det om at folk skal ta stilling til Nye Lindesnes eller om kommunen skal stå alene.

Jeg har fått min dose kjeft og blitt kalt Putin for å mene dette

Kristoffersen ønsket primært kun folkeavstemning om retningsvalget, men da det kun var Høyre som ikke ønsket denne siste folkeavstemningen, valgte partiet å følge kommunestyret.

Følg FVN Mandal på Facebook!

— Ja, det har vært en del som har spurt meg hvorfor de skal stemme en gang til. Men nå er det bestemt, og jeg ber virkelig om at folk kommer og stemmer. For det er svært viktig at vi får en høy valgdeltakelse, sier ordføreren.

Er ikke avgjort

Hun liker ikke fokuset på at hun vil til Nye Lindesnes-alternativet uansett utfall av folkeavstemningen.

— Nei, for det kan føre til at folk tror dette er avgjort i forkant. Det er det ikke. Selv om avstemningen kun er rådgivende, vil resultatet veie tungt for kommunestyret særlig om valgdeltakelsen er høy, påpeker hun.

Tåler kjeft

Hun sier hun godt tåler å få kjeft for å si at hun har bestemt seg for Nye Lindesnes uansett.

LES OGSÅ: Søstre krever folkeavstemning i Marnardal

— Normalt er jeg veldig for å la flertallet bestemme. Men dette er så avgjørende og så viktig at jeg føler jeg ikke har noe alternativ, sier Kristoffersen.

Hun ber altså folk stemme ja til sammenslåing med Mandal og Marnardal.

— Slik det nye inntektssystemet nå ser ut står vi i fare for miste åtte millioner kroner i statlige overføringer ved å stå alene. Men vel så viktig er de svært mange interkommunale samarbeidene vi har med våre nabokommuner. Vi risikerer at mye av dette blir borte og som vi ikke vil klare oss uten, sier hun.

Ville stå alene

I en innbyggerundersøkelse i fjor sommer sa at 22 prosent at de ville stå alene.

— Jeg håper derfor at det betyr at folk forstår at dette ikke er et alternativ. Kommunene har et helt annet ansvar enn før med mangedobling av oppgaver de siste tiårene. Vi er alt for sårbare om vi blir stående alene, sier Kristoffersen.

- Burde alt om kommunesammenslåingen vært overlatt kun til kommunestyret?

— Nei, det var nødvendig å vite hva folk mente om retningsvalget. Samtidig er det et komplekst bilde å sette seg inn i. Selv om vi har hatt en rekke folkemøter og sendt ut mye informasjon, er det krevende å få med seg alt, sier hun.

16-åringene får stemme

I Lindesnes får også 16- og 17-åringene stemme. For å være sikker på at flest mulig benytter seg av muligheten, har det denne uka blitt stilt opp valgurner både på ungdomsskolen og på Mandal videregående.

LES OGSÅ: Krisemøte som ble kakemøte

Lindesnes kommunestyre tar endelig stilling til hva de skal gjøre i junimøtet.

Vil at Lindesnes skal stå alene

Thor Gilbertson er kommunestyrerepresentant for Pensjonistpartiet i Lindesnes. Han vil at kommunen skal stå alene.

Thor Gilbertson (Pp). Foto: ARKIV

— Hvorfor skal vi, som er en fattige kommune, slå oss sammen med to andre fattige kommuner, spør han. Han tror ikke at det nye inntektssystemet, som i så fall vil frata kommuner som blir stående alene millionoverføringer, blir vedtatt.

Det henger ikke på greip at Stortinget skal straffe «alenekommunene»

— Det henger ikke på greip at Stortinget skal straffe «alenekommunene» slik, mener han.

Han tror heller ikke det interkommunale samarbeidet blir borte. - Mandal er vel så avhengig av Lindesnes som vi av dem, sier han.

Gilbertson innser at dersom Lindesnes blir stående alene, kan kommunen bli tvunget til å innføre eiendomsskatt for å kompensere for tapte penger fra staten.

- Men da kan vi bruke dem selv uten at pengene forsvinner i et sluk i Mandal, mener Gilbertson.