NEW YORK: For andre året på rad forbereder ansatte og gjester ved leilighetshotellet, som ligger helt nede i vannkanten ved Hudson River, seg på et møte med voldsomme naturkrefter.

– I fjor ble vi veldig hardt rammet av orkanen Irene. I kjelleren sto vannet 1,5 meter opp, og vi fikk skader for nærmere 400.000 kroner, forteller Haugedal til NTB. Les saker Fædrelandsvennen tidligere har skrevet om Haugedal under artikkelen.

Hotelldirektøren som opprinnelig kommer fra Kristiansand, har drevet hotellet i New York i seks år.

– New York har visstnok opplevd tre orkaner de siste 100 årene. Da er det spesielt å ha fått med seg to av dem, kommenterer Haugedal tørt.

Oversvømmelser

De hotellansatte har bedt alle gjestene kjøpe inn ekstra vann og lommelykter, fjerne løse gjenstander fra hotellbalkongene og holde vinduene lukket. Hotellet er forberedt på å måtte legge ut ekstra madrasser i gangene fordi alle gjester som skal reise hjem ikke kommer seg videre, samtidig som enkelte nye gjester ankommer.

Hotellet ligger midt i det evakuerte området i Jersey City, men siden hotellets rom og leiligheter befinner seg i 18. til 44. etasje i en 50 etasjers høy skyskraper, får gjestene lov til å bli. Størst bekymring er det knyttet til lobbyen i første etasje og kjelleren.

– Problemet i New York er at vannstanden i Hudson-elva allerede er så høy, og vannet ikke har noe sted å gjøre av seg. I fjor førte det til kostbare skader i svært mange kjellere og i de elektriske anleggene i bygningene nærmest elva. Det ventes masse regn, og det kan komme opp til en meter med vann inn i gatene her som det gjorde i fjor, forteller han.

Hamstrer

Sandy er ventet å feie inn i over byen løpet av det neste døgnet, og Haugedal forteller om stappfulle matbutikker og hektisk hamstring blant byens befolkning søndag ettermiddag.

– Om en time stenger alle undergrunnsbanene. Så er det bare å vente og se hvordan det utvikler seg.Han forteller det er en skremmende opplevelse å befinne seg midt i orkanens herjinger.

– Det er voldsomt. Vinduene dirrer, og selv om dette ikke er grad 5-orkan som Andrew i Florida i 1992, da alt ble knust til pinneved, så er grad 1 til 2 alvorlig nok i New York på grunn av alt vannet, fastslår han.